Hoitomuotojen merkitykset : diskurssianalyyttinen tutkimus pienten lasten hoitomuotoja koskevasta ratkaisupuheesta - Nurminen, Elina (2017)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin sitä, millaista puhetta tuotetaan pienten lasten hoitomuotoja koskevista ratkaisuista. Pienten lasten hoitomuotoja koskevista ratkaisuista keskustellaan paljon verkossa, joten tutkimuksessa haluttiin löytää vastauksia, siihen millaisena puhe rakentuu internetin keskustelupalstalla. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentui sosiaalisen konstruktionismin ja diskurssitutkimuksen oletuksiin todellisuudesta sekä näiden perusteella syntyvien merkitysten rakentumiseen sosiaalisen vuorovaikutuksen ja kielenkäytön kautta. Tutkimus toteutettiin diskurssianalyysina, jossa selvitettiin, millaista puhetta tuotetaan pienten lasten hoitomuotoja koskeviin ratkaisuihin keskustelupalstalla. Tutkimusaineisto koostui vuosien 2013-2015 välisenä aikana käydyistä keskusteluista Suomi24.fi -keskustelupalstalta. Tutkimuksen toteuttamisessa diskursiiviseksi analyysivälineeksi muotoutui diskurssin käsite, jolla tässä tutkimuksessa tarkoitetaan pienten lasten hoitomuotoja koskevaa ratkaisupuhetta. Diskurssianalyysillä löytyneet diskurssit tuotettiin lapsen etuna, äitiyden ihanteena, taloudellisena tilanteena sekä vanhemman etuna. Pienten lasten hoitomuotoja koskevat ratkaisut rakennettiin keskustelupalstalla lapsilähtöiseksi näkökulmaksi, jolloin lapsen tarve nähtiin ensisijaisena. Toisaalta osassa puheessa lapsi jäi taustalle aikuisen oman hyvinvoinnin ensisijaistamisen tai perheen taloudellisen tilanteen pakottamana.