Tietoturvan ihmiselementti : sosiaalinen manipulointi - Teirivaara, Tuomas (2017)
Tämän tutkielman aiheena on sosiaalinen manipulointi, tietoturvan ihmiselementti ja sen huomioon ottaminen ja hyökkäysten ehkäiseminen yrityksen tai organisaation tietoturvassa. Sosiaalisella manipuloinnilla tarkoitetaan tutkielman kontekstissa tietojärjestelmän käyttäjiin kohdistuvaa manipulointia, jonka tavoitteena on informaation keruu tai tietojärjestelmään murtautuminen. Aihetta on tärkeää tutkia, sillä useat tietoturva-asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että merkittävin tietojärjestelmän tietoturvauhka on sen käyttäjät ja heidän tietoturvallisuuden näkökulmasta tekemät inhimilliset erehdykset. Sosiaalinen manipulointi kohdistuu juuri tähän tietoturvan heikkouteen. Tutkielman tuloksena on, että sosiaalinen manipulointi on tehokas strategia hyökkääjälle käyttäjien tietoisuuden puutteen ja käyttäytymisen ennalta-arvattavuuden johdosta. Sosiaalista manipulointia voidaan käyttää muun muassa kalastelusähköposteissa, puhelimitse tai kasvokkain tapahtuvassa keskustelussa. Sen torjumiseen auttaa käyttäjien tietoisuuden lisääminen esimerkiksi koulutuksen avulla, tietoturvallisuuden rakentaminen monelle eri kerrokselle ja huolellisesti tehdyt, selkeät tietoturvalinjaukset. Tutkielma on tyypiltään kirjallisuuskatsaus.