QCD bremsstrahlung at high energy - Stylman, Tapani (2017)
Tämän työn tavoitteena on laskea kahdella tavalla puutason differentiaalisen vaikutusalan korkeaenergiaraja jarrutussäteilyprosessille, jossa kvarkki siroaa ulkoisesta Coulombin kentästä ja emittoi gluonin. Ensin vaikutusala lasketaan käyttämällä "tavallista" perturbatiivista kvanttiväridynamiikkaa tapauksessa, jossa ulkoista kenttää vastaa sironta leptonista. Sirontaan liittyvä matriisielementti rakennetaan prosessiin liittyvistä kahdesta Feynmanin diagrammista, ja differentiaalisen vaikutusalan laskeminen tästä on suoraviivaista tavallisen hiukkasfysiikan alkeiskurssin tiedoilla. Korkeaenergiaraja saadaan poimimalla matriisielementistä vain voimakkaimmin massakeskipisteliikeemäärästä riippuvat termit. Toiseksi prosessi lasketaan valokartioperturbaatioteorian avulla. Tässä työssä käytetty menetelmä noudattelee pitkälti Bjorkenin, Kogutin ja Soperin vastaavaa QED-laskua. Prosessin vuorovaikuttavat alku- ja lopputilat kehitetään valokartioaaltofunktioden avulla sarjoiksi Fockin avaruuden tiloja ja amplitudi lasketaan "vanhanaikaisilla"hamiltonilaisen perturbaatioteorian keinoilla. Korkeaenergiaraja on luontevasti näkyvissä valokartiokoordinaatiston valinnassa ja sironnan eikonaaliapproksimaatiossa.