NIS-direktiivin kahdet kasvot : riskit ja riskienhallinta - Rantala, Jonna (2017)
Euroopan unionin verkko- ja tietoturvadirektiivi, eli NIS-direktiivi, annettiin heinäkuussa 2016 ja sitä on sovellettava jäsenvaltioissa viimeistään 10. toukokuuta 2018. Direktiivin tavoitteena on parantaa jäsenmaiden tietoturvaa ja sitä kautta sisämarkkinoiden toimintaedellytyksiä. Se koskettaa suoraan digitaalisia toimijoita ja erikseen määriteltyjä keskeisiä toimijoita, mutta sen vaikutusten voidaan olettaa ulottuvan myös näiden ryhmien ulkopuolelle muun muassa palveluntarjoajiin. Vaikka direktiivi annettiin samoihin aikoihin ja sen soveltaminen aloitetaan myös samoihin aikoihin Euroopan unionin tietosuoja-asetuksen (GDPR) kanssa, on se jäänyt huomattavasti pienemmälle huomiolle kuin tietosuoja-asetus.