Kvanttitietokoneen toiminnan simulointi ja emulointi - Mäyrä, Janne (2017)
Tämän tutkielman tavoitteena on antaa lukijalle yleiskuva kvanttitietokoneiden toiminnasta, simuloinnin ja emuloinnin eroista sekä konkreettiset esimerkit kvanttitietokoneen toiminnan simuloinnista ja emuloinnista. Lisäksi tarkoitus on selventää syitä sille, miksi kvanttitietokoneiden toimintaa pyritään mallintamaan niiden rakentamisen sijaan. Johtopäätöksenä todetaan, että vaikka nykyisillä simulointi- ja emulointimenetelmillä ei merkittävää suorituskyvyn parannusta klassisiin tietokoneisiin nähden saada, mallintamalla saadaan tärkeää tutkimustietoa tehokkaampien mallinnusmenetelmien kehittämisestä.