IFRS 8 -standardin vaikutukset segmenttiraportointiin suomalaisissa pörssiyrityksissä - Reinikka, Kati (2017)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, muuttiko IFRS 8 –standardi yritysten segmenttiraportointia vuonna 2009. Lisäksi haluttiin laajemmin tarkastella standardin vaikutuksia tilinpäätöstietoihin ja tarkasteltiin, onko segmenttiraportointi muuttunut merkittävästi kuudessa vuodessa. Tutkimuksen kohteena olivat suuret ja keskisuuret Helsingin pörssissä listatut yritykset ja näiden tilinpäätöstiedot vuosilta 2008 ja 2009. Kyseiset vuodet valittiin otokseen sillä perusteella, että vuosi 2008 oli viimeinen vuosi, jolloin sovellettiin IFRS 8:n edeltäjää, IAS 14:ää. Vuosi 2009 oli vastaavasti ensimmäinen, jolloin IFRS 8 oli käytössä. Nykytilannetta tarkasteltiin vuoden 2015 tilinpäätöksistä. IFRS-normiston mukaiset segmenttiraportointia säätelevät standardit perustuvat pitkälti US GAAP:n standardeja, erityisesti IFRS 8, joka on tehty lähes täysin vastaamaan US GAAP:n vastaavaa standardia. Yhdysvalloissa segmenttiraportointia on tutkittu melko paljon. Herrmann ja Thomas (2000a) tutkivat standardimuutosten vaikutuksia sadalla suurimmalla Fortune 500 yrityksellä, muuttiko uusi standardi segmenttien määrittelyä, kasvattiko se raportoitujen segmenttien lukumäärää, kasvattiko se segmenteistä esitettyjen tietojen määrää sekä raportoivatko yritykset maantieteellistä informaatiota uuden standardin myötä. Tämä tutkimus perustuu Herrmannin ja Thomasin tutkimukseen ja tutkii samoja asioita suomalaisella otoksella. Tutkimuksen perusteella näyttäisi, että standardimuutoksella ei ollut merkittävää vaikutusta esitettyyn segmentti-informaatioon. Segmentti-informaatio pysyi hyvin pitkälti samana. Vastoin oletuksia, raportoitujen segmenttien lukumäärä sekä esitettyjen tietojen määrä jopa laski. Toisaalta koko yhteisöä koskeva maantieteellinen informaatio oli hyvällä tasolla. Vain muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta yritykset, joiden kyseinen tieto tuli raportoida, olivat esittäneet maantieteellistä informaatiota. Segmenttiraportoinnin nykytilanne ei ole merkittävästi muuttunut vuoteen 2009 verrattuna. Segmenttien lukumäärä ja esitettyjen tietojen määrä on edelleen hienoisesti laskenut. Tämä näyttäisi johtuvan kuudessa vuodessa tapahtuneista organisaation ja liiketoiminnan muutoksista, ei standardin vaikutuksesta.