Ekososiaalinen transitio ja postsosialismi : vertailua ja keskustelua muutostutkimuksen näkökulmasta - Salmela, Niko (2017)
Tutkimuksessa vertaillaan ja keskustelutetaan kahta viimeaikaista muutostutkimusohjelmaa keskenään. Ekososiaalinen transitio on tuore sosiaalipolitiikkaan ja sosiaalityöhön kytkeytyvä tutkimusohjelma. Siinä etsitään toimintamalleja ilmastokriisistä ja taloudellisesta epätasa-arvoisuudesta johtuviin ongelmiin, jotka ovat globaaleja. Postsosialistinen teoria oli Itä- ja Keski-Euroopan maiden tutkimusta sosialismista kapitalistiseen ja demokraattiseen järjestelmään. Postsosialistisessa tutkimuksessa käytiin läpi sitä, oliko muutos pikemmin transitiota vai transformaatiota. Transitio nähtiin nopeaksi suoraviivaiseksi siirtymäksi. Transformaatio oli sen sijaan monipolvisempaa muutosta ja sitä kutsuttiin myös polkuriippuvuudeksi.