Yläkoulun liikunnanopettajien näkemyksiä liikunnan oppilasarvioinnista perusopetuksen opetussuunnitelman 2014 mukaan - Grönholm, Carita; Juvonen, Robert (2017)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa liikunnanopettajien näkemyksiä liikunnan oppilasarvioinnista vuonna 2014 valmistuneen perusopetuksen valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaan. Tutkimuksessa selvitetään myös, onko iällä tai sukupuolella yhteyttä opettajien näkemyksiin. Tutkimuksen kohteena olivat mm. opettajien perehtyminen ja suhtautuminen vuoden 2014 opetussuunnitelman mukaiseen arviointiohjeistukseen, opetussuunnitelman vaikutus käytännön arviointityöhön sekä opettajien näkemykset vuoden 2014 opetussuunnitelman mahdollisuuksista ja haasteista arviointityössä. Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella tammikuun 2017 aikana LIITO ry:n jäsenrekisterin kautta. Kyselyyn vastasi yhteensä 104 yläkoulun liikunnanopettajaa, joista 63 oli naista ja 41 miestä. Aineistoa analysoitiin ristiintaulukoinnin ja khiin-neliö testin avulla. Kyselyn viimeinen kysymys oli avoin, ja sen vastaukset teemoiteltiin. Liikunnanopettajat suhtautuivat varsin eri tavoin vuoden 2014 opetussuunnitelman arviointiohjeistukseen, sillä vastausten hajonta oli suuri. Kielteisesti suhtautuvia oli kaikista vastaajista 41 prosenttia, myönteisesti suhtautuvia 46 prosenttia ja loput 13 prosenttia eivät osanneet sanoa kantaansa. Opettajista 73,1 prosenttia oli sitä mieltä, että uusi arviointiohjeistus tulee lisäämään opettajan työmäärää verrattuna aikaisempaan. Avoimissa vastauksissa opettajat toivat esiin enemmän uuden arviointiohjeistuksen haasteita (47 kpl), kuin sen mahdollisuuksia (20 kpl). Useimmiten esiin noussut haaste oli arviointiohjeistuksen ymmärrettävyys ja objektiivisuuden puute arvioinnissa. Hyvänä asiana nähtiin oppilaiden itsearviointi ja lisääntyvä tieto omasta edistymisestä liikunnassa. Nuoret (26–43 -vuotiaat) liikunnanopettajat kertoivat perehtyneensä arviointiohjeistukseen uudessa opetussuunnitelmassa vanhempia (44–61 -vuotiaita) paremmin. Nuoremmat liikunnanopettajat kokivat uudistuneen liikunnan oppilasarvioinnin ohjeistuksen oikeudenmukaisemmaksi verrattaessa vanhempien liikunnanopettajien näkemyksiin. Mies- ja naisopettajien välillä ei merkitseviä eroja näkemyksissä havaittu. Opettajien suhtautuminen arviointiohjeistukseen voi kertoa osaltaan siitä, että uutta asiaa ei ollut vielä täysin omaksuttu ja sitä kohtaan saatettiin tuntea muutosvastarintaa. Kyselyn tekohetkellä uusi opetussuunnitelma ei vielä ollut käytössä kaikissa yläkouluissa, ja hieman alle puolet vastanneista opettajista oli toteuttanut arviointia sen ohjeistuksen mukaisesti. Avoimissa vastauksissa esiin nousi huoli siitä, miten arvioida oppilaita tulevaisuudessa tasavertaisesti, ja miten arvosanan voi perustella. Kokemus siitä, että työmäärä tulee lisääntymään, saattaa lisätä kielteistä suhtautumista uutta arviointiohjeistusta kohtaan. Tulevaisuudessa liikunnanopettajien oppilasarviointityötä voitaisiin tukea tarjoamalla täydennyskoulutusta ja lisää työkaluja arviointiin.