"Tää on Jumalan synti myyä viinaa" ravintoloitsijoiden suhtautuminen anniskelun viranomaisvalvontaan

Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on selvittää ravintola-alan pienyrittäjien suhtautumista anniskelun viranomaisvalvontaan, toisin sanoen alkoholitarkastajiin ja -tarkastuksiin sekä alkoholipolitiikkaan ja -lainsäädäntöön. Tutkielmassa tarkastellaan ravintoloitsijoiden asenteita valvontaa koht...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Junttila, Kimmo
Other Authors: Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Humanities and Social Sciences, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Department of Social Sciences and Philosophy, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2017
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/55664
_version_ 1826225732696670208
author Junttila, Kimmo
author2 Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Junttila, Kimmo Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Junttila, Kimmo Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Junttila, Kimmo
datasource_str_mv jyx
description Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on selvittää ravintola-alan pienyrittäjien suhtautumista anniskelun viranomaisvalvontaan, toisin sanoen alkoholitarkastajiin ja -tarkastuksiin sekä alkoholipolitiikkaan ja -lainsäädäntöön. Tutkielmassa tarkastellaan ravintoloitsijoiden asenteita valvontaa kohtaan, sekä pyritään tunnistamaan ja nimeämään kehyksiä, joiden kautta asennoitumista ilmaistaan. Aineisto on kerätty haastattelemalla kymmentä ravintola-alan yrittäjää neljässä eri kaupungissa neljän eri Aluehallintoviraston vastuualueella niin kutsutun laadullisen asennetutkimuksen tarjoamin keinoin ja menetelmin. Analyysin kohteena ovat ravintoloitsijoiden kuvaukset alkoholitarkastajista ja heidän tekemistään tarkastuskäynneistä. Kerättyä aineistoa lähestytään sosiaalikonstruktionistisesta näkökulmasta. Tämä tarkoittaa, että asenne ymmärretään sosiaalisesti rakentuvana arvottavana tulkintana jostain kohteesta. Haastatellut arvioivat anniskelun viranomaiskontrollia usean erilaisen kehyksen kautta. Tutkielman merkittävimmät löydöt koskivat – sille asetettujen tavoitteiden mukaisesti – haastateltujen käsityksiä tarkastajien ammattitaidosta sekä kokemuksia heidän toimintatavoistaan. Tarkastajien ammattitaito arvioitiin puutteelliseksi, kun oli kysymys heidän tietämyksestään alkoholilainsäädännöstä ja erityisesti, kun tuota lainsäädäntöä sovelletaan käytäntöön. Tarkastajilta kaivataankin kokemusta käytännön ravintolatyöstä. Myös tarkastajien toimintatapoja pidettiin toisinaan epäasianmukaisina ja käytöstä epäasiallisena. Joitain tarkastajien laintulkintoja pidettiin mielivaltaisina ja epäjohdonmukaisina, eikä viranomaisten toimintaa pidetty aina yhdenmukaisena eri ravintoloiden eikä eri aluehallintovirastojen toiminta-alueiden välillä. Myös anniskelua koskeva lainsäädäntö itsessään nähtiin ristiriitaisena, vanhanaikaisena ja liian holhoavana. Yhteys tarkastajien ja tarkastusten, sekä alkoholilainsäädännössä määriteltyjen tavoitteiden välillä näyttää jäävän vastausten perusteella haastatelluille epämääräiseksi. Yleisesti ottaen ravintoloihin kohdistuvia tarkastuksia ei pidetty merkityksellisinä kansanterveydellisessä mielessä, mutta niitä pidettiin tarpeellisina, jotta ”jonkinlainen kontrolli alalla säilyy”.
first_indexed 2023-03-22T09:58:44Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Jokivuori, Pertti", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Junttila, Kimmo", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2017-10-22T09:56:09Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2017-10-22T09:56:09Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2017", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1726688", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/55664", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4m\u00e4n pro gradu -tutkielman tavoitteena on selvitt\u00e4\u00e4 ravintola-alan pienyritt\u00e4jien suhtautumista anniskelun viranomaisvalvontaan, toisin sanoen alkoholitarkastajiin ja -tarkastuksiin sek\u00e4 alkoholipolitiikkaan ja -lains\u00e4\u00e4d\u00e4nt\u00f6\u00f6n. Tutkielmassa tarkastellaan ravintoloitsijoiden asenteita valvontaa kohtaan, sek\u00e4 pyrit\u00e4\u00e4n tunnistamaan ja nime\u00e4m\u00e4\u00e4n kehyksi\u00e4, joiden kautta asennoitumista ilmaistaan. \r\n\r\nAineisto on ker\u00e4tty haastattelemalla kymment\u00e4 ravintola-alan yritt\u00e4j\u00e4\u00e4 nelj\u00e4ss\u00e4 eri kaupungissa nelj\u00e4n eri Aluehallintoviraston vastuualueella niin kutsutun laadullisen asennetutkimuksen tarjoamin keinoin ja menetelmin. Analyysin kohteena ovat ravintoloitsijoiden kuvaukset alkoholitarkastajista ja heid\u00e4n tekemist\u00e4\u00e4n tarkastusk\u00e4ynneist\u00e4. Ker\u00e4tty\u00e4 aineistoa l\u00e4hestyt\u00e4\u00e4n sosiaalikonstruktionistisesta n\u00e4k\u00f6kulmasta. T\u00e4m\u00e4 tarkoittaa, ett\u00e4 asenne ymm\u00e4rret\u00e4\u00e4n sosiaalisesti rakentuvana arvottavana tulkintana jostain kohteesta. \r\n\r\nHaastatellut arvioivat anniskelun viranomaiskontrollia usean erilaisen kehyksen kautta. Tutkielman merkitt\u00e4vimm\u00e4t l\u00f6yd\u00f6t koskivat \u2013 sille asetettujen tavoitteiden mukaisesti \u2013 haastateltujen k\u00e4sityksi\u00e4 tarkastajien ammattitaidosta sek\u00e4 kokemuksia heid\u00e4n toimintatavoistaan. Tarkastajien ammattitaito arvioitiin puutteelliseksi, kun oli kysymys heid\u00e4n tiet\u00e4myksest\u00e4\u00e4n alkoholilains\u00e4\u00e4d\u00e4nn\u00f6st\u00e4 ja erityisesti, kun tuota lains\u00e4\u00e4d\u00e4nt\u00f6\u00e4 sovelletaan k\u00e4yt\u00e4nt\u00f6\u00f6n. Tarkastajilta kaivataankin kokemusta k\u00e4yt\u00e4nn\u00f6n ravintolaty\u00f6st\u00e4. My\u00f6s tarkastajien toimintatapoja pidettiin toisinaan ep\u00e4asianmukaisina ja k\u00e4yt\u00f6st\u00e4 ep\u00e4asiallisena. Joitain tarkastajien laintulkintoja pidettiin mielivaltaisina ja ep\u00e4johdonmukaisina, eik\u00e4 viranomaisten toimintaa pidetty aina yhdenmukaisena eri ravintoloiden eik\u00e4 eri aluehallintovirastojen toiminta-alueiden v\u00e4lill\u00e4. My\u00f6s anniskelua koskeva lains\u00e4\u00e4d\u00e4nt\u00f6\r\nitsess\u00e4\u00e4n n\u00e4htiin ristiriitaisena, vanhanaikaisena ja liian holhoavana. Yhteys tarkastajien ja tarkastusten, sek\u00e4 alkoholilains\u00e4\u00e4d\u00e4nn\u00f6ss\u00e4 m\u00e4\u00e4riteltyjen tavoitteiden v\u00e4lill\u00e4 n\u00e4ytt\u00e4\u00e4 j\u00e4\u00e4v\u00e4n vastausten perusteella haastatelluille ep\u00e4m\u00e4\u00e4r\u00e4iseksi. Yleisesti ottaen ravintoloihin kohdistuvia tarkastuksia ei pidetty merkityksellisin\u00e4 kansanterveydellisess\u00e4 mieless\u00e4, mutta niit\u00e4 pidettiin tarpeellisina, jotta \u201djonkinlainen kontrolli alalla s\u00e4ilyy\u201d.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Kimmo Junttila (kkjuntti) on 2017-10-22 09:56:05.487470. Form: Pro gradu -lomake (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake). JyX data: [jyx_publishing-allowed (fi) =True]", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija.group@korppi.jyu.fi) on 2017-10-22T09:56:08Z\r\nNo. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201710224038.pdf: 492868 bytes, checksum: c946e01086a7f7870e71aaabeb0d0bab (MD5)\r\nlicense.html: 4863 bytes, checksum: a94fda61694263516f7d3fc0f21a2244 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2017-10-22T09:56:09Z (GMT). No. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201710224038.pdf: 492868 bytes, checksum: c946e01086a7f7870e71aaabeb0d0bab (MD5)\r\nlicense.html: 4863 bytes, checksum: a94fda61694263516f7d3fc0f21a2244 (MD5)\r\n Previous issue date: 2017", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "1 verkkoaineisto (69 sivua)", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "laadullinen asennetutkimus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "\"T\u00e4\u00e4 on Jumalan synti myy\u00e4 viinaa\" : ravintoloitsijoiden suhtautuminen anniskelun viranomaisvalvontaan", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.title.alternative", "value": "Ravintoloitsijoiden suhtautuminen anniskelun viranomaisvalvontaan", "language": null, "element": "title", "qualifier": "alternative", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201710224038", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities and Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Social Sciences and Philosophy", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sosiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sociology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.method", "value": "Kvalitatiivinen tutkimus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "method", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2017-10-22T09:56:09Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "203", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "alkoholi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravintolat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "anniskelu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "lains\u00e4\u00e4d\u00e4nt\u00f6", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "valvonta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "terveystarkastajat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "yritt\u00e4j\u00e4t", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "asenteet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "alkoholipolitiikka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "sosiaalinen konstruktivismi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kehysanalyysi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_55664
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:09Z
main_date 2017-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2017
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/69bb0490-1f16-4dc5-83d7-74a61469d207\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201710224038.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2017
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Junttila, Kimmo "Tää on Jumalan synti myyä viinaa" : ravintoloitsijoiden suhtautuminen anniskelun viranomaisvalvontaan laadullinen asennetutkimus Sosiologia Sociology Kvalitatiivinen tutkimus 203 alkoholi ravintolat anniskelu lainsäädäntö valvonta terveystarkastajat yrittäjät asenteet alkoholipolitiikka sosiaalinen konstruktivismi kehysanalyysi
title "Tää on Jumalan synti myyä viinaa" : ravintoloitsijoiden suhtautuminen anniskelun viranomaisvalvontaan
title_alt Ravintoloitsijoiden suhtautuminen anniskelun viranomaisvalvontaan
title_full "Tää on Jumalan synti myyä viinaa" : ravintoloitsijoiden suhtautuminen anniskelun viranomaisvalvontaan
title_fullStr "Tää on Jumalan synti myyä viinaa" : ravintoloitsijoiden suhtautuminen anniskelun viranomaisvalvontaan "Tää on Jumalan synti myyä viinaa" : ravintoloitsijoiden suhtautuminen anniskelun viranomaisvalvontaan
title_full_unstemmed "Tää on Jumalan synti myyä viinaa" : ravintoloitsijoiden suhtautuminen anniskelun viranomaisvalvontaan "Tää on Jumalan synti myyä viinaa" : ravintoloitsijoiden suhtautuminen anniskelun viranomaisvalvontaan
title_short "Tää on Jumalan synti myyä viinaa"
title_sort tää on jumalan synti myyä viinaa ravintoloitsijoiden suhtautuminen anniskelun viranomaisvalvontaan
title_sub ravintoloitsijoiden suhtautuminen anniskelun viranomaisvalvontaan
title_txtP "Tää on Jumalan synti myyä viinaa" : ravintoloitsijoiden suhtautuminen anniskelun viranomaisvalvontaan
topic laadullinen asennetutkimus Sosiologia Sociology Kvalitatiivinen tutkimus 203 alkoholi ravintolat anniskelu lainsäädäntö valvonta terveystarkastajat yrittäjät asenteet alkoholipolitiikka sosiaalinen konstruktivismi kehysanalyysi
topic_facet 203 Kvalitatiivinen tutkimus Sociology Sosiologia alkoholi alkoholipolitiikka anniskelu asenteet kehysanalyysi laadullinen asennetutkimus lainsäädäntö ravintolat sosiaalinen konstruktivismi terveystarkastajat valvonta yrittäjät
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/55664 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201710224038
work_keys_str_mv AT junttilakimmo tääonjumalansyntimyyäviinaaravintoloitsijoidensuhtautuminenanniskelunviranomaisval