Maahanmuuttajien osallisuus Jyväskylässä - Hautala, Mikko (2017)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää Jyväskylän monikulttuurisen työn kentällä toimivien henkilöiden antamia merkityksiä maahanmuuttajien osallisuudelle, sekä selvittää minkälaisin toimenpitein nämä toimijat pyrkivät maahanmuuttajien osallisuutta edistämään. Menetelmänä tutkielmassa on käytetty teemahaastattelujen pohjalta tehtyä sisällönanalyysia.Aineiston valossa maahanmuuttajien osallisuus on hyvin monimuotoinen ilmiö, johon liittyy tiiviisti ilmaistuna kuulumista ja tunne kuulumisesta erilaisiin sosiaalisiin piireihin itselle mieluisalla tavalla. Maahanmuuttajien osallisuutta edistävää toimintaa on tarjolla monessa eri muodossa, mutta suurimman osan osallisuutta edistävästä toiminnasta voi sanoa olevan vapaaehtoisuuteen perustuvaa kielen ja kulttuurin opetusta, jossa järjestöjen vapaaehtoistyöntekijöillä on suuri rooli. Tulokset osoittivat, että vaikka toimijoilla ei olisi ollut antaa kovin tarkkaa tai monipuolista kuvausta osallisuuden käsitteen sisällöstä, ilmiön monimuotoisuus tuli kuitenkin esiin järjestettävän toiminnan kautta ja maahanmuuttajien osallisuuden tiellä olevista esteistä ja haasteista keskusteltaessa.