Maataloustuotemarkkinoiden sijoittajakäyttäytymisen muutoksen vaikutus USA:n maataloustuote- ja osakemarkkinoiden korreloituneisuuteen - Heikkilä, Mikko (2017)
Tässä tutkimuksessa perehdytään siihen, kuinka maataloustuotemarkkinoiden sijoittajakäyttäytymisen muutos vaikuttaa osake- ja maataloustuotemarkkinoiden väliseen korrelaatioon. Tutkittava aineisto koostuu maissin, vehnän, soijapavun, sokerin ja kaakaon päivittäisistä futuurihinnoista vuosilta 1973–2016. Tutkimuksessa osakemarkkinoita kuvaa S&P 500 -indeksi ja raaka-ainemarkkinoita S&P GSCI -indeksi. Aluksi arvioidaan muuttujien keskinäisiä riippuvuussuhteita VAR-mallin avulla. Tämän jälkeen estimoidaan osake- ja maataloustuotemarkkinoiden volatiliteetit ja korrelaatiot DCC-GARCH -mallin avulla sekä arvioidaan muuttujien volatiliteettien ja korrelaatioiden muutosta kahden otoksen t-testin avulla. Korrelaatioiden ja volatiliteettien keskiarvojen muutosten arviointia varten on pyritty valitsemaan sellaiset otokset, joissa ei näy viimeisimmän ruokakriisin vaikutuksia. S&P GSCI -indeksin ja maataloustuotteiden väliset korrelaatiot on sen sijaan estimoitu kuvaamaan indeksisijoittajien vaikutusta maataloushyödykkeiden futuurihintoihin. Estimoituja korrelaatioita selitetään VIX-indeksillä, TED-erotuksella ja dollarin suhteellisella valuuttakurssilla. Tulosten perusteella kaikkien muiden paitsi maissin volatiliteetin keskiarvo on pienentynyt vertailtavina ajankohtina. Kaikkien muuttujien korrelaatiot osakemarkkinoiden kanssa ovat sen sijaan nousseet selvästi verrattuna ajanjaksoon ennen vuoden 2008 ruokakriisiä. Makromuuttujista ainoastaan TED-erotus selittää tilastollisesti merkitsevästi vehnän ja sokerin korrelaatiota osakemarkkinoiden kanssa. Lineaaristen regressioiden kertoimet ovat yleisesti ottaen etumerkiltään negatiivisia, vaikka ne eivät olekaan tilastollisesti merkitseviä. Indeksisijoittajien vaikutus ennen ruokakriisiä maataloustuotteisiin on ollut vähäinen estimoitujen korrelaatioiden perusteella. Tutkimuksessa havaitaan, että vuoden 2014 lopussa S&P GSCI -indeksin ja maataloustuotteiden välinen korrelaatio heikkenee selvästi pitkän aikavälin tason alapuolelle. Suoraa selitystä korrelaation heikkenemiselle ei pystytä tässä tutkimuksessa löytämään. Tulosten perusteella voidaan kuitenkin sanoa, että sijoittajakäyttäytymisen muutos on saattanut aiheuttaa osake- ja maataloustuotemarkkinoiden välisen pitkän aikavälin korrelaation kasvun. Volatiliteetin pieneneminen viittaa siihen, että spekulatiivisten sijoittajien lisääntyneen kaupankäynnin myötä markkinat ovat tehostuneet.