Nikkelin kertyminen täplärapuun (Pacifastacus leniusculus) kahdessa eri lämpötilassa - Ojala, Sami (2017)
Kaivostoiminnan aiheuttamat metallipäästöt ovat maailmanlaajuinen ympäristöongelma. Kaivospäästöjen takia metalleja pääsee luontoon ja eliöstöön biosaatavassa vesiliukoisessa muodossa kuten sulfaatteina tai klorideina. Nikkeli on bioakkumuloituva eliöille haitallinen metalli, jota käytetään teollisuuden raaka-aineena ympäri maailmaa. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin nikkelin kertymistä täplärapuun (Pacifastacus leniusculus) laboratorio-olosuhteissa kahdella 14 vrk:n altistuskokeella eri nikkelialtistuspitoisuuksilla kahdessa eri lämpötilassa (7 ja 17 °C). Eri testilämpötiloilla pyrittiin selvittämään, onko nikkelin kertyminen riippuvaista vaihtolämpöisen täpläravun aineenvaihduntatasosta. Kokeiden kontrollihavainnoista poikkeavia nikkelipitoisuuksia täpläravuista otetuissa näytteissä havaittiin jo 0,01 ja 0,09 mg Ni l-1 altistuspitoisuuksissa. Altistustasolla 7,7 mg Ni l-1 nikkelin kertyminen täplärapuun oli huomattavaa, ja suurimmat nikkelipitoisuudet mitattiin täplärapujen kiduksista. Lämpötilalla ei ollut tilastollisesti merkitsevää vaikutusta täpläravun kidusten, maksahaiman, pyrstölihaksen, sukupuolirauhasen ja ruoansulatuskanavan nikkelikertymiin. Lämpötilan vaikutuksen havaitsemista häiritsi suuri rapuyksilöiden välinen vaihtelu nikkelin kertymisessä. Ravuille on myös ominaista suuri yksilöiden välinen aineenvaihduntatason vaihtelu. Kokeiden perusteella nikkeli kertyy nopeasti täplärapuun ja voi näin bioakkumuloitua ravintoketjuissa trofiatasolta toiselle varsinkin tilanteissa, joissa nikkelin ympäristöpitoisuus on kohonnut luonnontilaiseen ympäristöpitoisuuteen nähden moninkertaiseksi.