Fake it 'till you make it : helping foreign language trainee teachers use ICT confidently - Hirvonen, Kaisa (2017)
Tieto- ja viestintäteknologia (TVT) on nyky-yhteiskunnassa erittäin tärkeässä osassa, ja jokaisen kansalaisen tulee omata tarvittavat taidot tietoyhteiskunnassa selviämiseen. Näitä tietoja ja taitoja opetellaan perusopetuksessa ja varsinkin uuden opetussuunnitelman myötä niitä tulisi opettaa osana kaikkia oppiaineita. Siten myös vieraiden kielten opettajien tulee kyetä käyttämään TVT:tä osana opetustaan. Moni opettaja kokee tarvitsevansa tukea näiden taitojen kehittämiseen, ja varsinkin juuri valmistuneet opettajat ja opettajaopiskelijat eivät koe saavansa riittävää koulutusta teknologian käsittelyyn ja sen käyttöön vieraiden kielten opetuksessa. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarjota tarvittavia tietoja ja taitoja yliopistossa vieraiden kielten opettajaksi opiskeleville yliopistokurssin muodossa. Yhteistyössä kahden Jyväskylän yliopiston opettajan kanssa kehitettiin vieraiden kielten opettajaopiskelijoille suunnattu kuuden kurssitapaamisen ja niihin liittyvien tehtävien kurssi. Kehitystyö tapahtui työpajatapaamisissa ja alkuperäinen suomenkielinen kurssi opetettiin koko kolmen hengen tiimin voimin. Tämän tutkielman tarpeita varten kurssi käännettiin jälkikäteen englanniksi. Kurssin aikana opiskelijat voivat keskittyä muodostamaan oman suhteensa teknologiaan ja kehittämään sitä. Kurssin aikana käydään läpi useita osa-alueita, jotka liittyvät läheisesti opetusteknologiaan, mm. pelit ja pelillistäminen, arjen teknologiat, verkko-opiskelu, sekä yhteisöllinen oppiminen. Kurssin aiheisiin liittyvät kotitehtävät entisestään syventävät opittuja ja keskusteltuja aiheita, ja kurssin päätyttyä opiskelijoilla on useita TVT-työvälineitä ja tuntisuunnitelmia käytettävissään tulevaisuudessa. Yliopistokurssia kokeiltiin keväällä 2014 ja saadun palautteen perusteella kurssia on entisestään muokattu ja parannettu. Palaute oli pääasiassa positiivista ja kurssille koettiin olevan tarvetta. Siksi siis tämäntyyppisen kurssin järjestämistä myös vastaisuudessa suositellaan. Lisäksi olisi jatkossa tärkeätä tuoda TVT opiskelijoiden arkeen myös muilla keinoin, esimerkiksi vaatimalla sen käyttöä kursseilla tai kurssimateriaaleissa.