Käyttäjän iän merkitys verkkopalvelun hyväksynnässä ja käytössä - Geier, Anton (2017)
Verkkopalvelut ovat tänä päivänä yhä suositumpi palvelumuoto useimmilla aloilla. Verkkopalveluiden käyttö ei kuitenkaan aina ole yksinkertaista, varsinkaan jos käyttäjä on ikääntynyt henkilö. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat teknologian hyväksyntään ja käytettävyyteen, miten ikääntyminen vaikuttaa ihmiseen, ja lopulta, miten käyttäjän ikä vaikuttaa verkkopalveluiden hyväksyntään ja käyttöön. Motivaatio tämän tutkielman taustalla perustuu aiheen ajankohtaisuuteen, sillä verkkopalveluiden suosio ja ikääntyneiden ihmisten määrä ovat kasvaneet viime vuosien aikana. Tutkimus suoritettiin kirjallisuuskatsauksena tutkimalla aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Teknologian hyväksynnän todettiin määräytyvän intention perusteella, joka puolestaan määräytyy mielletyn hyödyllisyyden ja helppokäyttöisyyden perusteella. Teknologian käytettävyyden todettiin muodostuvan useasta tekijästä, jotka Nielsenin heuristiikat koostavat hyvin. Iän huomattiin vaikuttavan ihmiseen useilla tavoilla niin fyysisesti, psyykkisesti kuin sosiaalisestikin. Tutkimuksesta selvisi, että ikääntyneiden ihmisten kohdalla korostuvat verkkopalveluiden turvallisuus ja helppokäyttöisyys, sosiaaliset tekijät sekä mahdollistavat olosuhteet. Lisäksi verkkopalveluiden käyttöön liittyy useita yksittäisiä tekijöitä, kuten fonttikoko, äänet sekä selkeys, jotka tulee huomioida erityisesti käyttäjäkunnan koostuessa ikääntyneistä ihmisistä.