Digitalisaatio liiketoimintamallin ja strategian muovaajana - Massinen, Anni (2017)
Digitalisaatiosta ja sen vaikutuksista puhutaan paljon, mutta tarkempaa tutkimusta aiheesta on vielä toistaiseksi kohtalaisen niukasti. Tässä pro gradu-tutkielmassa tutkitaan digitalisaation luomia vaikutuksia liiketoimintamallissa ja strategiassa. Tutkielman kirjallisuuskatsauksessa perehdytään tarkemmin tämänhetkisiin tutkimuksiin digitalisaatiosta, sen määritelmästä ja vaikutuksista. Liiketoimintamallia ja strategiaa tarkastellaan ja kirjallisuuteen perustuen pyritään jäsentämään digitalisaation vaikutuksia näihin. Kirjallisuuskatsauksen pohjalta luodaan viitekehys tutkimuksen empiiriselle osiolle, jossa laadullista tapaustutkimusta käyttäen tarkastellaan kohdeorganisaatioiden edustajien näkemyksiä tutkielman aiheeseen. Tutkimuksen empiirisen osion tulokset osoittavat, että digitalisaatio on vaikuttanut organisaatioiden liiketoimintamalliin, sekä osittain myös strategiaan. Tuloksissa on kuitenkin havaittavissa, että on haastavaa rajata, mitkä muutokset ovat juuri digitalisaation aiheuttamia ja mitkä muista tekijöistä johtuvia.