Nuorten aikuisten palvelukeskus asiakkaiden näkökulmasta - Lumme, Ronja (2017)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää nuorten aikuisten antamia merkityksiä sosiaalipalveluille. Tutkimuksessa kysytään kohtaavatko nuorten antamat merkitykset palvelujärjestelmän asettamat tavoitteet. Tutkielmaa varten on haastateltu kahdeksaa Nuorten palvelukeskus J-Napin asiakasta. Nuorten palvelukeskuksen tavoitteena on tukea asiakkaan omaa osallisuutta ja parantaa elämänhallintaa ja samalla ehkäistä syrjäytymistä. Aineistonkeruumenetelmänä on käytetty teemahaastattelua, jonka tarkoitus on antaa ääni nuorille aikuisille eli palvelunkäyttäjille. Analyysimenetelmänä on käytetty sisällönanalyysiä. Tutkielman teoreettinen kehys pohjautuu tutkimustietoon nuoruudesta, syrjäytymisestä, osallisuudesta ja elämänhallinnasta. Tulosten perusteella nuoret aikuiset kokevat merkitykselliseksi pääsyn asiakkaaksi nuorten palvelukeskukseen. Asiakkaat kokevat saavansa asiakkuudelleen tarpeeksi aikaa, jotta luottamus omaan työntekijään syntyy ja omat tavoitteet selkeytyvät. Työntekijä ei tuomitse nuorta aikuista, mutta nostaa asiakkaan kannalta oleelliset realiteetit esille. Asiakkaat saavat tarpeen vaatiessa myös patistelua yhdessä sovittujen asioiden hoitamiseen. Kokemus osallisuudesta on palvelun toimivuuden kannalta tärkeää. Osallisuuden kokemukset syntyvät motivaatiosta, omista toiveista, keskusteluista, ohjauksesta, tuesta ja toiminnasta. Osal-lisuuden kokemukset lisäävät puolestaan elämänhallintaa. Asiakkaiden itseluottamus kasvaa ja asiakkuuden myötä kiinnitetään huomiota vuorokausirytmiin, elämäntapoihin ja talousasioihin. Palvelujärjestelmän asettamat tavoitteet onnistuvat hyvässä asiakassuhteessa, jossa asiakkaan motivaatio on ensisijaista. Nuorten palvelukeskus J-Napissa on käytetty palkitsevaa sosiaalityötä, lahjakorttien ja/toiminnan muodossa, jonka on mahdollistanut Sitran myöntämä rahoitus. Palkkio näyttää toimivan yksilökäyntien motivaattorina asiakkuuden alussa. Ryhmätoiminnassa itse toiminta motivoi osallistumaan. Suurin osa asiakkaista saapuisi käynneille palkkiosta huolimatta. Tutkimus osoittaa, että erityisesti nuorille aikuisille suunnatulla palvelukokonaisuudella on tarvetta. Kokonaisuuteen kuuluu psykiatrisen sairaanhoitajan ja sosiaalityönte-kijän/-ohjaajan tapaamiset ja asiakkaiden tarpeista lähtevä ryhmätoiminta. Haasteena on tavoittaa nuoret, jotka eivät osaa tai kenties uskalla tulla palvelun piiriin. Toisaalta palvelukeskukseen jonottaa jo nyt kymmeniä nuoria, joten sille on selvästi paikkansa palvelujärjestelmässä ja työntekijöiden määrän lisääminen olisi tarpeen.