Viestinnälliset erityispiirteet verkosto-organisaation IT-projekteissa - Isoviita, Riina (2017)
Erityisesti IT-alalla suuri osa töistä toteutetaan projekteina, jotka yhä useammin ovat hajautettuja. Verkosto-organisaatioissa tällaiset projektit ovat yleisiä, sillä usein projektin jäsenet eivät edusta samaa organisaatiota tai sijaitse maantieteellisesti samassa paikassa. Erityisesti tällaisissa, erilaisiin viestintäteknologioihin vahvasti nojaavissa projekteissa, on viestintä ja sen suunnittelu merkittävässä roolissa projektin onnistumisen kannalta. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitä viestinnällisiä erityispiirteitä liittyy verkostomallilla toimivan organisaation IT-projekteihin ja mitkä seikat vaikuttavat viestintävälineiden valintaan tällaisissa projekteissa. Tutkimusmenetelmänä käytetään kirjallisuuskatsausta teoreettiseen tarkasteluun sekä teemahaastattelua tutkimuksen empiiriseen osuuteen. Tutkimuksen tulokset antavat käsityksen siitä, miten verkosto-organisaation IT-projektit eroavat viestinnällisesti perinteisen organisaation IT-projekteista ja miten tällaisten projektien viestintää tulisi suunnitella ja hallinnoida. Tutkimustuloksina todetaan, että verkosto-organisaation IT-projektien ollessa useimmiten hajautettuja, on myös projektiympäristö moninainen, kun sen jäsenet ovat eri organisaatioista ja liiketoimintayksiköistä, taustoiltaan ja kulttuureiltaan erilaisia. Tällöin korostuvat myös eriävät viestintätottumukset ja –tyylit. Tämän kaltaisissa projekteissa viestintää on vaikeampi hallinnoida, ja sen suunnittelu on haastavampaa kun huomioon täytyy ottaa useamman kun yhden organisaation työntekijät ja toimintatavat. Viestintävälineiden valintaan havaittiin vaikuttavan sekä välineiden ominaisuudet että projektin ympäristö. Viestintävälineen ilmaisuvoimaisuus vaikuttaa siltä osin, kuinka hyvä on välittömän palautteen anto eli se, kuinka nopeasti ja monipuolisesti viestiin pystytään reagoimaan. Muiksi valintaan vaikuttaviksi tekijöiksi löydettiin välineiden helppokäyttöisyys ja saavutettavuus, sekä informaation kiireellisyys ja teknologian saatavuus.