Havaitun käytettövyyden tekijät ja tutkimuksen näkökulmat - Suni, Ella (2017)
Tässä tutkielmassa käsitellään havaitun käytettävyyden vaikutusta koettuun käytettävyyteen. Tutkielma pyrkii selkeyttämään aiheeseen liittyvää käsitteistöä ja luomaan pohjaa tulevalle havaitun käytettävyyden tutkimukselle. Tutkimuskysymyksinä toimivat: 1. Mistä näkökulmista havaittua käytettävyyttä on tutkittu? 2. Mitkä tekijät vaikuttavat havaittuun käytettävyyteen? Tutkielma perustuu aikaisempaan havaitun käytettävyyden tutkimukseen. Havaitun käytettävyyden tutkimuksen näkökulmina esitellään estetiikka, tunteet, kuluttajauskollisuus, PEUU:n eli Perceived Usability + Usability malli sekä havaintojen muodostumisen ja muuttumisen vaikutus havaittuun käytettävyyteen. Havaittuun käytettävyyteen vaikuttavina tekijöinä nostetaan esiin kulttuuri, sisäiset mallit ja subjektiivisuus, symbolit ja toiminnot, estetiikka sekä järjestelmän osa-alueiden erottamisen vaikeus. Tutkielma pyrkii helpottamaan havaitun käytettävyyden tutkimuksessa käytettyjen termien erottamista toisistaan ja niiden välisten yhteyksien ymmärtämistä. Tutkielmassa määritellään käsitteet termeille käytettävyys, havaittu käytettävyys, visuaalinen käytettävyys ja estetiikka. Tutkielma antaa kuvan siitä, mitä kaikkia osa-alueita tulee huomioida havaitun käytettävyyden tutkimuksessa. Tutkielma pohtii myös mahdollisia näkökulmia tulevaan havaitun käytettävyyden tutkimukseen sekä keinoja hyödyntää tutkielman havaintoja tulevassa tutkimuksessa.