Valinta on vaikea, kun se vaikuttaa koko loppuelämään - Hänninen, Tarja (2017)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia ajatuksia siirtyminen oppivelvollisuuden ulkopuolelle herätti peruskoulun päättöluokkalaisissa sekä mitkä asiat aiheuttivat pelkoa tai toiveita tulevaisuutta ajatellen. Lisäksi tutkimuksessa haluttiin nostaa esille tuentarpeet: millaista tukea nuoret oppilaat olivat saaneet ja millaista toivoivat saavansa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa käytettiin lisäksi määrällisiä menetelmiä. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella. Tutkimusaineiston kerääminen toteutettiin joulukuussa 2011 pienen paikkakunnan peruskoulun päättöluokkalaisilla. Tutkimukseen osallistui 36 oppilasta. Tutkimuksen tulosten perusteella siirtyminen peruskoulusta uuteen elämänvaiheeseen herättää ristiriitaisia tuntemuksia. Kaikille oppilaille valinta ei vielä ennen yhteishakua ollut selkeä. Paineita ja pelkoja loi se, että valinta koettiin loppuelämään vaikuttavaksi tekijäksi. Toisaalta siirtyminen uuteen kouluun tai työelämää koettiin positiivisena. Oppilailla oli mahdollisuus ottaa vastuuta omasta elämästään. Oppilaat kokivat tarvitsevansa siirtymävaiheessa tukea koulutuksellisten asioiden edessä opinto-ohjaajalta. Tukea siirtymävaiheessa toivottiin myös vanhemmilta. Ammattikoulun suorittaminen tarkoitti siirtymistä uudelle paikkakunnalle uuteen ympäristöön. Näiden oppilaiden kohdalla tehostettu opinto-ohjaus olisi erityisen tärkeää onnistuneen siirtymisen takaamiseksi.