"Onnellisesti säilyny suuremmitta tuli-paloitta" : palontorjunnan rooli Kristiinankaupungin vuoden 1859 kaupunkipalossa - Ulfves, Mikko (2017)
Kristiinankaupungissa tapahtui 14. tammikuuta vuonna 1859 kaupungin historian ainoa kaupunkipalo, viitaten vähintään korttelin laajuiseen aluepaloon, joka on lisäksi levinnyt kadun yli viereiseen kortteliin. Kauppias Engbergin ulkorakennuksesta alkanut kaupunkipalo oli kuitenkin laajuudeltaan merkittävästi useita aikalaispaloja pienempi: paloalue kattoi kaikkiaan 23 tonttia, joista tuhoutuneiksi voidaan laskea 12–14. Tässä tutkimuksessa pureudutaan Kristiinankaupungin palontorjunnan edellytyksiin tämän kaupungin historiassa poikkeuksellisen onnettomuuden välityksellä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää palontorjunnan kontribuutiota paitsi kaupungin pelastumiselle myös tulipalon syttymiselle: minkälaiset olosuhteet, käytännöt tai toimintatavat vaikuttivat, joko ehkäisevästi tai edesauttavasti, palon syttymiseen ja leviämiseen?