Hahmojen välisiä suhteita : interfiguraalisuus Donna Tarttin romaanissa The Secret History - Nieminen-Holkkola, Aino (2017)
Tutkielma käsittelee interfiguraalisuutta – intertekstuaalisuuden alalajia, joka viittaa eri teksteissä esiintyvien henkilöhahmojen välisiin suhteisiin – Donna Tarttin romaanissa The Secret History. Tarttin romaanin päähenkilöitä tarkastellaan suhteessa neljän muun romaanin henkilöhahmoihin (F. Scott Fitzgeraldin The Great Gatsby, William Goldingin Lord of the Flies, Evelyn Waugh’n Brideshead Revisited sekä Oscar Wilden The Picture of Dorian Gray). Tutkielmassa eri teksteissä esiintyvien henkilöhahmojen välisiä interfiguraalisia kytköksiä peilataan suhteessa The Secret Historyn kertojan luotettavuuteen ja romaanin keskeisiin teemoihin. Tutkimusongelmana on, millaista potentiaalia interfiguraalisilla kytköksillä on romaanin tulkinnan kannalta. Tutkimuskysymyksiä on kaksi: mitä interfiguraaliset viittaussuhteet mahdollisesti paljastavat tutkimuskohteena olevan romaanin henkilöhahmoista ja millainen merkitys interfiguraalisten kytkösten aktivoimilla interteksteillä on romaanin kokonaistulkinnan kannalta.