Asiakkaan osallistuminen tietoturvan kehittämiseen hankittaessa vahvaa suojausta vaativia ohjelmistojärjestelmiä - Lauhikari, Tarja (2017)
Digitalisaatio lisää kyberuhkien mahdollisuutta puolustusvoimien ohjelmistojärjestelmissä. Tietoturvaa täytyy jatkuvasti kehittää, jotta järjestelmien monipuolinen käyttö pysyisi turvallisena. Tutkimuksessa haastateltiin kymmentä asiantuntijaa. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää tietoturvaan vaikuttavat tekijät ja menetelmät järjestelmähankinnassa. Tutkittiin, mitä asiakkaan tulisi ottaa huomioon ohjelmistokehitysprosessissa, jotta se tukisi tietoturvan kehitystä. Lisäksi vaatimusmäärittelyä pohdittiin tietoturvan kannalta. Tärkeäksi aiheeksi nousi myös yhteistyö suunnittelijoiden, asiakkaan ja tietoturva-asiantuntijoiden välillä. Tutkimuksen mukaan asiakkaan tulisi osallistua tiiviisti ohjelmiston kehitysprosessiin. Kehitettävästä järjestelmästä tulisi tehdä uhka-arvio, sekä tietoturvavaatimuksissa tulisi ottaa huomioon käyttöympäristö, käytettävyys, ohjelmiston ympärillä oleva järjestelmäkokonaisuus ja rajapinnat. Lisäksi lakisääteiset ohjeistukset pitäisi tulkita suunnittelijalle ymmärrettävään muotoon.