"Toivon tiestä tulee tie helvettiin" : Välimeren paperittomat siirtolaiset kiistakysymyksenä Italian politiikassa - Mutanen, Hanna (2016)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee Välimeren paperittomia siirtolaisia Italian politiikassa vuosina 2002–2011. Tutkimuksen teoreettisena lähtökohtana on Italian senaatin täysistunnoissa käytävien keskustelujen retorinen analyysi, jonka muodostamisessa hyödynnän erityisesti Chaïm Perelmanin argumentaatioanalyysia sekä diskurssitutkija Teun A. van Dijkin näkemyksiä käytetyimmistä topoksista siirtolaisaiheisissa parlamenttidebateissa. Topos-retorinen luenta helpottaa käytetyimpien argumenttien jäsentelyä.