Transgression as represented in Chuck Palahniuk's Fight Club - Vaher, Janet (2017)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, kuinka Fight Club romaanissa käsitellään transgressiivistä kaunokirjallisuutta. Tutkimuksessa hyödynnetään metodina lähilukutekniikkaa, jossa aineisto analysoidaan keskittyen transgressiivisiin teemoihin sekä narratiivisiin rakenteisiin. Tutkimuskysymyksenä on se, miten transgressiivisuus nousee esille Chuck Palahniukin Fight Club - romaanin kirjoitustyylissä. Analyysini jakautuu kolmeen osaan. Ensimmäisenä tarkastelen transgressiivisuutta Fight Clubin narratiivisissa rakenteissa. Tutkimuksessa käy ilmi, että transgressiivisuuden vaikutusta narratiivissa voidaan tarkastella tajunnanvirran, epäluotettavan kertojan ja epälineaarisuuden kautta, joihin vaikuttaa päähenkilön syvenevä mielisairaus. Analyysin toisessa ja kolmannessa vaiheessa tarkastelen romaanin transgressiiviisia teemoja ja kielenkäyttöä. Tutkimukseni osoitti, että transgressiivisuudella on romaanissa monta merkitystä, kuten nykyaikasen konsumerismin ahdistavan vaikutuksen ja eksistentialismin kuvaaminen.