Interactions between silver nanoparticles and fluorescent phytochromes from Deinococcus radiodurans - Nuuttila, Lauri (2017)
Poikkitieteelliset sovellukset ovat viime aikoina yleistyneet tieteellisessä tutkimuksessa. Tämä näkyy hyvin esimerkiksi elävän kudoksen kuvantamisen kehittymisessä, jota varten etsitään jatkuvasti parempia biologisia leimoja fysiikan ja kemian keinoin. Tässä tutkielmassa on kehitetty ensimmäinen lähi-infrapuna-alueen fluoresenssileima, joka hyödyntää hopeananopartikkeleja ja fytokromeja. Kompleksi on syntetisoitu itse ja sen rakenne on todennettu optisen spektroskopian, elektroforeesin ja elektronimikroskopian keinoin. Lupaavat fluoresenssiominaisuudet saatiin käyttämällä monomeerisen Deinococcus radiodurans -fytokromin kromoforia sitovaa domeenia (CBDmon). Hopeapartikkelien läsnäollessa CBDmonin kvanttisaanto kasvoi 20 % ja viritetyn tilan elinaika laski 30 %. Syntetisoidun kompleksin kirkkaus verrattuna CBDmonin kirkkauteen oli 470+-40% 390 nm:n ja 134+-11% 630 nm:n virityksellä. Näitä tuloksia voidaan todennäköisesti vielä kasvattaa, koska kompleksin rakennetta on mahdollista muokata monella eri tavalla. Siksi voidaan todeta, että kehitetty menetelmä on lupaava keino lähi-infrapunaalueen leimojen suunnitteluun.