Tietojärjestelmien kehittämismenetelmien kehityskulku - Kuitunen, Suvi (2017)
Tämän kirjallisuuskatsauksena tehdyn tutkielman tarkoitus on tehdä katsausta tietojärjestelmien kehittämismenetelmiin. Tutkielmassa selvitetään mitä yhtäläisyyksiä ja eroja eri menetelmillä on keskenään. Menetelmäkehitys auttaa kehittämään ja parantamaan tietojärjestelmien kehittämismenetelmiä. Sen viitekehyksen avulla voi arvioida eri kehittämismenetelmien soveltuvuutta eri kehitysprojekteihin. Suunnitelmalähtöisistä kehittämismenetelmistä ovat esiteltyinä vesiputousmalli, spiraalimalli ja V-malli. Ketteristä menetelmistä esitellään DSDM, XP ja Scrum. Tutkielmassa selvisi, että tietojärjestelmien kehittämismenetelmien väliset erot eivät ole loppujen lopuksi kovin suuria. Tutkielmassa esitellyistä suunnitelmalähtöisistä kehittämismenetelmistä sekä vesiputousmalli että spiraalimalli ovat iteratiivisia, vaikka suunnitelmalähtöisiä kehittämismenetelmiä monesti moititaan iteratiivisuuden puutteesta. Samoin tutkielmassa selvisi, että esimerkiksi suunnitelmalähtöisellä spiraalimallilla ja ketterällä Scrumilla on hyvinkin paljon yhteistä. Molempien kehitysmenetelmien perusidea on sama, Scrum toimii vain nopeammin. Suurimmat erot eri kehittämismenetelmien välillä ovatkin lähinnä työtavoissa ja tavassa dokumentoida työn vaiheet.