Väkivallan uhka ja kohtaaminen vastaanottokeskuksen kontekstissa - Bruk, Elina (2017)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää muutamien vastaanottokeskusten työntekijöiden näkökulmasta heidän kokemuksiaan väkivallan uhasta ja kohtaamisesta vastaanottokeskuksen kontekstissa. Tutkimusta varten on haastateltu 13 vastaanottokeskuksen työntekijää muutamasta vastaanottokeskuksesta, ja tutkimus on toteutettu kvalitatiivisella tutkimusotteella. Haastattelumenetelmä, jota tutkimuksessa on hyödynnetty, on puolistrukturoitu teemahaastattelu. Aineiston analyysimenetelmänä on käytetty aineistolähtöistä sisällön analyysiä teemoittelun avulla. Tutkielman teoria rakentuu turvallisuuden, väkivallan sekä monikulttuurisen diskurssin käsitteiden ympärille. Aineisto on jaettu seitsemään laajempaan teemaan, ja nämä teemat keskittyvät turvallisuuteen vastaanottokeskuksissa yleisesti, viestintään liittyviin haasteisiin, vastakkainasettelun ja väkivallan eri muotoihin, median rooliin turvapaikanhakijoiden kanssa tehtävässä työssä, turvallisuuden tunteen luomiseen ja teknisten apuvälineiden hyödyntämiseen sekä luottamukseen ja työyhteisön ilmapiiriin. Vastaanottokeskuksen kontekstissa tapahtuva väkivalta painottui henkiseen väkivaltaan. Vastakkainasettelujen teemat, kielelliseen kommunikaatioon liittyvät haasteet sekä median roolista ja vastaanot-tokeskusten ulkopuolelta tuleva uhka korostuivat. Pääasiallisesti työntekijät kuitenkin kokivat olonsa turvalliseksi vastaanottokeskuksessa. Turvattomuutta luovista tekijöistä suurimpana oli yhteisen kielen puute, mikä toisaalta myös mahdollistaa väärinymmärrysten syntymisen. Turvallisuuden tunnetta luovista tekijöistä korostui töiden tekeminen työparin kanssa. Myös teknisten apuvälineiden merkitys korostui. Haasteena tällä tutkimusalalla voidaan pitää tiedon nopeaa vanhentumista sekä tässä tutkielmassa tiedon yleistettävyyttä.