Digikehitysjohtajan tehtävissä tarvittavat kompetenssit : laadullinen tutkimus - Tahvanainen, Samuli (2017)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää kirjallisuuskatsauksen ja empiirisen tutkimuksen avulla: mitä kompetensseja digikehitysjohtajan (eng. Chief Digital Officer, CDO) tehtävissä tarvitaan? Digitalisaatio on Mooren lain aikaansaama teknologian kehittymisen ilmiö, joka saa aikaan muutoksia, niin yksilö-, yritys- kuin yhteiskuntatasoilla. Yritysten näkökulmasta siihen liittyy keskeisesti digitaalinen transformaatio, jossa teknologian mahdollisuuksia pyritään hyödyntämään yrityksessä digitalisoinnin avulla. Digitaalinen transformaatio vaikuttaa yrityksiin monella tavalla, ja sen hyödyt ovat parhaiten nähtä-vissä asiakaskokemuksessa, prosesseissa ja liiketoimintamalleissa. Transformaation hallitsemiseksi, yrityksiin on nimetty digikehitysjohtajan rooli. Rooli sisältää digitaalisen transformaation hallintaan liittyviä tehtäviä, kuten muutoksen johtamisen, strategiatyön ja asiakaskokemuksen kehittämisen. Lisäksi digikehitysjohtajan toimenkuvaan kuuluu usein liiketoiminnasta vastaavan muutosjohtajan rooli. Tutkimusten mukaan digikehitysjohtajalla on havaittavissa erilaisia roolityyppejä. Digikehitysjohtaja toimii usein yrityksen johtoryhmässä, korkealla hierarkiassa ja sen toiminta ulottuu organisaation eri yksiköihin. Digikehitysjohtajan roolin tehtävissä vaadittavista kompetensseista ei ole tehty paljoa aikaisempaa tutkimusta. Tämä tutkimus tarjoaa uutta tietoa liittyen digikehitysjohtajan kompetensseihin. Tutkimuksen mukaan roolissa tarvittavat kompetenssit rakentuvat yksilöllisten- ja ammatillisten kompetenssien kautta, joita liiketoiminnalliset- ja tekniset kompetenssit vahvistavat. Substanssiosaamisen kannalta liiketoiminnallinen tietämys korostuu tehtävien liiketoiminnallisen päävastuun kautta, mutta tehtävissä tarvitaan myös laajaa yleisen tason teknologista tietämystä.