Rabies colonialis : Afrikka ja siirtomaavalta suomalaisessa lehdistössä 1870-1899 - Roth, Markus (2017)
Tutkielmassa tutustutaan suomalaisessa lehdistössä 1800-luvun lopulla julkaistuihin kuvauksiin siirtomaavallasta Afrikassa. Tutkittavana ovat Suomessa esiintyneet afrikkalaisia koskeneet diskurssit aikakaudella, jolloin Euroopan suurvallat levittivät omia, kolonialismin oikeuttamiseen tähdänneitä näkemyksiään laajalti. Keskeinen kysymys on, kuinka nämä mielipiteet näkyivät Suomessa – mitä hyväksyttiin kyseenalaistamatta, mitä kiellettiin ja mistä siirtomaavallan piirteistä muodostettiin omintakeisia diskursseja.