Summary: | Tutkielmani tarkoituksena on selvittää, millaisia kokemuksia luokanopettajilla on draamakasvatuksen käytöstä ja kuinka he draamaa työssään hyödyntävät. Halusin saada selville, ovatko luokanopettajien käyttämät draamaharjoitukset tavoitteellisia, vai käyttävätkö he draamaa vain välipalana oppitunneilla ja niiden välissä. Tässä fenomenologis-hermeneuttisessa haastattelututkimuksessa on peilattu luokanopettajien kokemuksia kirjallisuuteen ja aiempaan tutkimustietoon. Tutkimukseni varsinainen aineisto koostuu luokanopettajille tehdyistä haastatteluista.
Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu laajasta kirjallisuudesta, jossa draamaa ja draamakasvatusta käsitellään eri näkökulmista. Teoria ja tutkimustulokset käyvät tiivistä vuoropuhelua tutkimukseni tulososiossa, joissa esitän vastauksia asettamiini tutkimuskysymyksiin.
Draaman käyttö osoittautui tutkimuksissa luokanopettajien kokemusten mukaan hyödylliseksi ja monipuoliseksi työtavaksi, joka sopii moniin eri oppiaineisiin ja aihekokonaisuuksiin. Opettajat kokivat, että sen avulla pystytään tukemaan oppilaan yksilöllistä kasvamista, sekä tarjoamaan oppilaille sellaisia elämyksiä, joita kirjoista opiskelu ei mahdollista.
Tutkimus osoitti, että draamankäytöllä voidaan tukea oppilaan kasvua ja kehitystä monipuolisesti. Draama tarjoaa oppilaalle sellaisia elämyksiä, jotka edistävät hänen oppimistaan ja motivoivat häntä opiskelemaan täysin uudella tavalla.
|