Vanhemmuustyylien yhteys lapsen minäkuvan kehitykseen ensimmäisen kouluvuoden aikana - Kokkonen, Emma (2017)
Tutkimuksessa tarkasteltiin äitien ja isien vanhemmuustyylien, erityisesti psykologisen kontrollin ja lämpimyyden, yhteyttä kouluaan aloittavien lasten oppimistilanteissa ilmenevään minäkuvaan sekä minäkuvassa ensimmäisen kouluvuoden aikana tapahtuvaan kehitykseen. Lisäksi tutkittiin, ovatko vanhemmuustyylien yhteydet lapsen minäkuvaan ja sen kehitykseen erilaisia riippuen lapsen sukupuolesta. Tutkimus on osa VALO-pitkittäistutkimusta. Tutkittavana olivat 152 lasta (79 tyttöä ja 73 poikaa) sekä heidän vanhempansa (152 äitiä ja 118 isää). Lasten minäkuvaa ensimmäisen kouluvuoden alussa ja lopussa mitattiin lasten suhtautumisena itseensä ja onnistumisiinsa ja epäonnistumisiinsa tutkimustilanteissa. Mittarina käytettiin tutkija-arviota. Vanhemmuustyylejä arvioitiin ensimmäisen kouluvuoden alussa päiväkirjamenetelmällä. Aineisto analysoitiin IBM SPSS Statistics 19-ohjelmalla.