Reduction and solipsism : Husserl's method of reduction and solipsism critique presented against it - Vienola, Minna-Kerttu (2017)
Työssäni tutkin Hursserlin reduktion metodia, joka on hänen kehittämänsä suuntauksen, transsendentaalisen fenomenologian, tutkimusmenetelmä. Vastaan kysymykseen, viekö reduktion metodi välttämättä solipsismiin vai ei. Lähtökohtanani on reduktion metodia vastaan esitetty ulkoinen ja sisäinen solipsismi-kritiikki. Vastaan erityisesti Hubert L. Dreyfusin esittämään ulkoiseen kritiikkiin, jonka mukaan Husserlin transsendentaalis-fenomenologinen tutkimus ajautuu välttämättä tilanteeseen, jossa ei voida esittää objektiivisia väittämiä. Analysoin myös Husserl-tutkimuksen keskusteluissa esiintyvää sisäistä kritiikkiä, jonka mukaan reduktion metodi on ongelmallinen tutkittaessa yhteisöllisyyttä ja kokemusta toisista. Työni on eksegeettinen siinä mielessä, että selvitän, minkälainen metodi reduktio on, miten se Husserlin mukaan suoritetaan ja mitkä ovat Husserlin transsendentaalisen fenomenologian ominaiset piirteet. Toisaalta pyrin tutkimuksellani systemaattisesti selvittämään, viekö reduktion metodi solipsismin ongelmiin. Käytän eksegeettisen tutkimukseni tuloksia vastatessani reduktion metodia vastaan esitettyyn kritiikkiin sekä sisäiseen kritiikkiin. Reduktion metodin tutkimukseni on rajattu Husserlin transsendentaaliseen fenomenologiaan, erityisesti Husserlin reduktion metodia käsitteleviin töihin luentosarjasta Die Idee der Phänomenologie teokseen Die Krisis der europäischen Wissenschaften und die transzendentale Phänomenologie. Keskityn transsendentaalis-fenomenologiseen reduktioon sekä eideettiseen reduktioon. Käsittelen myös Husserlin abstrahoivaa ja solipsistista metodia, nk. reduktiota omimman sfääriin, joka voidaan suorittaa ainoastaan transsendentaalis-fenomenologisen reduktion jälkeen. Työssäni käsittelemäni solipsismi-kritiikki on melko yleinen reduktion metodiin kohdistuva kritiikin muoto, mutta kritiikki on edelleen keskustelunaihe Husserl-tutkimuksessa. Tutkimukseni tuloksena esitän, että reduktion metodi on yleiskäsite usealle Husserlin fenomenologiselle tutkimusmetodille. Transsendentaalis-fenomenologinen reduktio sekä eideettinen reduktio ovat siis kaksi eri metodia, jotka voidaan suorittaa ilman toista, mutta jotka ovat kumpikin välttämättömiä transsendentaalis-fenomenologisessa tutkimuksessa. Solipsismi-kritiikin suhteen väitän, että Dreyfusin esittämä kritiikki ei päde. Husserl-tutkimuksessa esitetty sisäinen kritiikki taas perustuu osin sekaannuksille ja on osittain oikeutettua.