Ajatuksia peruskoulun musiikinopetuksesta sekä musiikin harrastamisesta 7. luokkalaisten oppilaiden näkökulmasta - Mäkelä, Artturi (2017)
Tässä tutkimuksessa otin selvää peruskoulun 7. vuosiluokan oppilaiden ajatuksista peruskoulun musiikinopetukseen sekä musiikin harrastamiseen liittyen. Tulevana musiikkikasvattajana olen kiinnostunut lasten ja nuorten kiinnostuksesta musiikin harrastamista kohtaan ja halusin tietää, miten musiikinopettajana pystyisin innostamaan heitä musiikin harrastamisen pariin. Tässä tutkielmassa tarkoituksenani oli selvittää musiikinopetuksen ja musiikin harrastamisen yhteyksiä tutkimuksien, perusopetuksen opetussuunnitelman, taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman, vapaan sivistystyön toiminnan, kyselyaineiston (N=26) ja haastatteluiden (N=2) avulla. Tutkimusaineiston keräsin eräästä keskisuomalaisesta yhtenäiskoulusta kevätlukukaudella 2017. Tässä tutkimuksessa selvitin, miten peruskoulun musiikinopetus toimii ja kuinka sitä pyritään ohjailemaan perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteilla. Tutkimuksen tuloksissa ilmeni, että tutkimukseen osallistuneet 7. luokan oppilaat ajattelevat positiivisesti koulun musiikinopetuksesta. Tulokset kertoivat, että oppilaiden mielestä koulun musiikinopetuksen ja musiikin harrastamisen välillä ei ole merkittävää yhteyttä. Sen sijaan musiikinopettaja nähtiin hyvänä mallivaikuttajana musiikin harrastamista ajatellen. Oppilaiden toiveita kuuntelemalla ja toiveita toteuttamalla koulun musiikinopetus voisi toimia uusien musiikin harrastajien innoittaja.