Sisäisen viestinnän merkitys henkilöstön työhyvinvoinnille muutostilanteessa - Hakkarainen, Minna (2017)
Tämän tutkimuksen lähtökohtana toimi kiinnostus selvittää, miten sisäisellä viestinnällä voidaan muutostilanteessa vaikuttaa henkilöstön työhyvinvointiin. Tutkimuksella haettiin vastauksia seuraaviin tutkimuskysymyksiin: 1) Millaisia muutostilanteita on tutkittu ja millaisilla menetelmillä? 2) Millainen sisäinen viestintä tukee henkilöstön työhyvinvointia muutostilanteessa 3) Mihin työhyvinvoinnin osa-alueiin sisäinen viestintä vaikuttaa muutostilanteessa? Tutkimuskysymyksiin haettiin vastauksia jo tehtyjen tutkimusten pohjalta. Tutkimus toteutettiin integroivana kirjallisuuskatsauksena, ja aineisto kerättiin kahdeksasta viestinnän alan tietokannasta. Aineistolle asetettiin mukaanottamisen kriteereiksi, että artikkeli on kirjoitettu aikavälillä 2006–2016, artikkeli on englanninkielinen, vertaisarvioitu ja saatavissa kokonaisuudessaan. Lisäksi artikkelista tuli löytyä tutkimuksen pääteemat: sisäinen viestintä, muutos ja työhyvinvointi. Tämän tutkimuksen tulokset tarjoavat ymmärrystä erilaisten muutostilanteiden läpiviemisen ohjeistamiseen ja mitattavuuteen. Tulokset vahvistavat sisäisen viestinnän merkitystä muutostilanteessa ja, että työyhteisön sisäisellä viestinnällä voidaan vaikuttaa työntekijöiden työhyvinvointiin. Sisäisen viestinnän vaikutus muutostilanteessa työhyvinvoinnin osa-alueisiin kuvaa hyvin työyhteisön ja yksittäisen työntekijän työhyvinvoinnin kiinteää suhdetta. Hyvinvoiva työyhteisö koostuu hyvinvoivista työntekijöistä. Koko työyhteisön hyvinvointi on organisaation näkökulmasta elinehto onnistuneen muutoksen läpiviemiseen ja organisaation toimintaan. Työhyvinvointia tarkastellaan usein työntekijöiden näkökulmasta. Organisaatioiden esimiehet voivat kokea muutoksen työntekijöiden tavoin. Mielenkiintoinen jatkotutkimusaihe olisi selvittää sisäisen viestinnän vaikutusta muutostilanteessa esimiesten työhyvinvointiin. Toinen mielenkiintoinen jatkotutkimusaihe olisi selvittää, miten muutostilanteessa työntekijöiden keskinäinen viestintä vaikuttaa työhyvinvointiin. Miten erilaiset muutostilanteet vaikuttavat viestinnän avoimuuteen ja luotettavuuteen.