OpenVPN-suorituskyky pfSense-reititystä käytettäessä - Lavinen, Aleksi (2017)
OpenVPN-suorituskyky pfSense-reititystä käytettäessä -tutkimus keskittyy analysoimaan OpenVPN-protokollan suorituskykyä käytettäessä pfSense-reitittimeen kuuluvaa OpenVPN-ohjelmistopakettia ja AMD64-arkkitehtuuriin perustuvaa reititinlaitteistoa. OpenVPN on yleisesti käytetty VPN-protokolla, mutta tuki reitittimessä toimiville, keskitetyille OpenVPN-ratkaisuille on edelleen melko vähäistä, kuin myös tutkimustiedot toimivuuden ja suorituskyvyn osalta laajalla laitteistokirjolla. Tutkimuksessa asennetaan pfSense-käyttöjärjestelmä ja OpenVPN -ohjelmisto tarkoitusta varten kootulle reitittimelle, ja mitataan järjestelmän suorituskykyä tyypillisen pk-yrityksen käyttötapausta vastaavassa koeasetelmassa Gigabit Ethernet -standardin mukaisessa verkossa. Tutkimustuloksena voidaan esittää, että pfSense/OpenVPN/AMD64 -kokoonpano on havaituista ongelmista huolimatta esitetyssä käyttötapauksessa toimiva ja suhteellisen suorituskykyinen ratkaisu myös vahvaa liikenteen salausta käytettäessä.