Itsensä mittaamisen teknologioiden hyödyntäminen yksilön terveyden tukena - Juvonen, Taneli (2017)
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkittiin itsensä mittaamisen teknologioiden hyödyntämistä yksilön terveyden tukena. Tutkielman toteutustapana oli kirjallisuuskatsaus, joten tutkielman tulokset perustuvat aiemmin julkaistuihin tutkimuksiin ja tieteellisiin julkaisuihin. Kirjallisuudesta etsittiin vastausta tutkimuskysymykseen: kuinka itsensä mittaamisen teknologioita voidaan hyödyntää yksilön terveyden tukena? Liikalihavuus, sydän- ja verisuonitaudit, fyysinen inaktiivisuus sekä mielenterveysongelmat ovat maailmanlaajuisia terveysongelmia. Hyvinvointi ja terveys ovat monimuotoisia käsitteitä, mutta terveys voidaan jakaa kolmeen osa-alueeseen: fyysiseen, psyykkiseen sekä sosiaaliseen terveyteen. Itsensä mittaamisen teknologiat ovat kehittyneet, ja nykypäivänä lähes jokaisella on mahdollisuus itsensä mittaamiseen. Itsensä mittaamisen teknologioiden, kuten älypuhelimien tai puettavien laitteiden, avulla voidaan kerätä, mitata, analysoida ja esittää dataa kehon eri toiminnoista, ja niiden avulla kerättyä dataa kyetään tarkastelemaan ja esittämään yhä tarkemmin. Itsensä mittaamisen teknologioita voidaan hyödyntää fyysisen terveyden tukena esimerkiksi fyysisen aktiivisuuden, harjoittelun sekä painonhallinnan apuvälineinä. Psyykkisen terveyden osa-alueista itsensä mittaamisen teknologioita voidaan hyödyntää esimerkiksi unen, mielialan, masennuksen sekä stressin tukena ja sosiaalisen terveyden osa-alueista itsensä mittaamisen teknologioita voidaan hyödyntää esimerkiksi sosiaalisen aktiivisuuden ja sosiaalisten suhteiden mittaamiseen. Tutkimustieto itsensä mittaamisen teknologioiden hyödyntämisestä sosiaalisen terveyden tukena on rajoittunutta, ja sitä tulisi tutkia tulevaisuudessa lisää.