"Pysäyttää ajatukset hetkeen, kun astuu luontoon ja retkeen" : luonnossa ulkoilun yhteydet työhyvinvointiin - Isotalo, Elisa; Junttila, Jenna (2017)
Tutkimuksemme tavoitteena oli tutkia, miten työntekijät kokevat luonnossa ulkoilun vaikuttavan heidän työhyvinvointiinsa. Selvitimme myös millaisia yhteyksiä luonnon koetuilla vaikutuksilla sekä luontovierailun kestolla oli työhyvinvointiin, jota tarkastelimme työn imun ja työuupumuksen käsitteiden avulla. Lisäksi tarkastelimme luonnon koettujen vaikutusten yhteyttä luontovierailun kestoon. Tutkimuksemme aineisto koostui kyselytutkimuksesta, johon vastasi 783 työntekijää 13 eri organisaatiosta kevään ja syksyn 2016 aikana. Luonnossa ulkoilun koettuja vaikutuksia työhyvinvointiin tutkittiin avoimella kysymyksellä, jonka vastaukset luokiteltiin. Pearsonin korrelaatiokertoimen avulla tarkastelimme taustamuuttujien (ikä, sukupuoli), työolosuhdetekijöiden (ponnistelut, palkkiot), luontovierailun keston, luonnon vaikutusluokkien ja työn imun sekä työuupumuksen välisiä keskinäisiä yhteyksiä. Lisäksi tarkastelimme lineaarisella regressioanalyysilla taustamuuttujien, työolosuhdetekijöiden, luontovierailun keston ja luonnon vaikutusluokkien yhtäaikaisia vaikutuksia työn imuun ja työuupumukseen sekä luonnon vaikutusluokkien yhteyksiä luontovierailun kestoon. Luokittelun pohjalta muodostui yhdeksän luonnon vaikutusluokkaa: palautuminen, luonto voimavarana, kognitiiviset hyödyt, fyysiset hyödyt, luonto paikkana, tasapainoa elämään, suuri merkitys, ei vaikutusta sekä neutraali. Lineaarinen regressioanalyysi osoitti, että luonnon vaikutusluokilla ei ollut yhteyttä työn imuun eikä työuupumukseen. Pidemmät luontovierailut olivat yhteydessä korkeampaan työn imuun, mutta luontovierailun kestolla ei ollut yhteyttä työuupumukseen. Pidemmät luontovierailut olivat yhteydessä luonnon vaikutusluokkiin luonto voimavarana, tasapainoa elämään ja suuri merkitys. Yhteenvetona voimme todeta, että työntekijän kokemilla luonnon vaikutuksilla ei ollut yhteyttä työhyvinvoinnin paranemiseen tai huonontumiseen, mutta kestoltaan pidemmät luontovierailut olivat yhteydessä korkeampaan työn imuun. Tuloksiamme voisi hyödyntää työpaikoilla pitkäkestoisten luontovierailujen hyvinvointivaikutuksista tiedottamalla lisäten täten työntekijöiden tietoisuutta luonnon hyvistä vaikutuksista työhyvinvointiin. Työnantajat voisivat kannustaa työntekijöitään viettämään luonnossa enemmän aikaa vapaa-ajalla sekä työpäivien aikana ja täten tukea heidän työn imun paranemista.