Supramolecular systems based on gold(I) derivatives : molecular recognition of L-glutamine and polyQ - Svahn, Noora (2017)
L-glutamiinin ja polyglutamiinin molekyylintunnistuksessa käytettyjen uusien organometallikompleksien mielenkiintoiset luminesoivat ominaisuudet ovat peräisin 4-etynyylianiliiniligandista ja fosfaaniyksiköstä sekä molekyylien välisistä Au⋯Au vuorovaikutuksista. Heikkojen intermolekulaaristen vuorovaikutusten on havaittu johtavan kuitu- ja pallomaisten muotojen morfologisiin muutoksiin vierasmolekyylien läsnä ollessa. Muodostunut isäntä-vieras -kompleksi tuottaa erilaisen emission vierasmolekyylistä riippuen. Lisäksi [Au(4-etynyylianiliini)(PTA)]:n itsejärjestäytymisen termodynaamisia funktioita tutkittiin eri pitoisuuksissa ja lämpötiloissa NMR mittausten avulla. Nämä lineaariset kulta(I) -kompleksit järjestäytyvät pitkiksi kuiduiksi isodesmisen polymerisaatiomekanismin avulla, jonka on havaittu olevan entropian ajama riippumatta aikaisemmista tutkimuksista saman kaltaisilla komplekseilla.