Somatosensory evoked fields and cognitive functioning in healthy aging - Heikura, Emma; Lilja, Margareetta (2017)
Nuorten (n=17, iän vaihteluväli 20-27) ja ikääntyvien (n=15, iän vaihteluväli 65-75) aivovasteita sähköisten ärsykkeiden sijaintimuutoksiin mitattiin aivomagneettikäyrällä (MEG) aktiivisessa ja passiivisessa tutkimusasetelmassa. Myöhemmin osallistujat suorittivat sarjan neurokognitiivisia testejä. Aikaisen latenssin aistiärsykkeiden suodattamiseen liittyvien aivovasteiden amplitudeja (M50 ja M100) ja eroavuuden havaitsemiseen, ärsykkeisiin orientoitumiseen ja kohteiden tunnistamiseen liittyviä myöhempiä aivovasteita (MMR, M200 ja M300) analysoitiin ja vertailtiin ikäryhmien välillä. M100 amplitudissa oli havaittavissa merkittävää vaimentumista standardiärsykkeiden kohdalla nuorten aikuisten ryhmässä. Ikääntyvien aikuisten ryhmässä vaimentumista ei tapahtunut aistiärsykkeiden suodattamisen kapasiteetissa tapahtuvien ikääntymismuutosten vuoksi. Neurokognitiivisissa testeissä suoriutumisen riippuvuutta M50 ja M100 vasteiden amplitudeista ja latensseista tarkasteltiin Pearsonin korrelaatiokertoimella. Merkitsevät korrelaatiot antavat tentatiivista tukea prosessointinopeuden ja eksekutiivisen kontrollin sekä M100 amplitudin ja työmuistikapasiteetin välisestä yhteydestä nuorilla aikuisilla. MMR ja M300 komponenttien amplitudit olivat pienempiä ikääntyvillä aikuisilla passiivisessa tutkimusasetelmassa, mikä vahvistaa käsitystä eroavuuden havaitsemisessa tapahtuvasta ikääntymiseen liittyvästä heikentymisestä. Merkittäviä eroja aktiivisen tutkimusasetelman M200 tai M300 vasteissa ei ollut havaittavissa ryhmien välillä. Mahdollinen selitys havainnoille on, että aktiivinen tarkkaavuus voi kompensoida ikääntymismuutoksia kognitiivisissa kyvyissä. Korrelaatiot MMR, M200 ja M300 vasteiden ja kognitiivisten testien välillä osoittivat yhteyden eroavuuden havaitsemisen ja työmuistikapasiteetin sekä eroavuuden havaitsemisen ja eksekutiivisen kontrollin välillä nuorten aikuisten ryhmässä. Heikentyvä aistiärsykkeiden suodattamisen ja muutoksenhavaitsemisen kyky kuuluu terveeseen ikääntymiseen ja on havaittavissa somatosensoristen ärsykkeiden aikaansaamissa aivovasteissa ennen kuin ikääntymismuutokset ovat havaittavissa käytöksen tasolla. Aktiivinen tarkkaavuus kompensoi ikääntymiseen liittyvää heikentymistä kognitiivisissa toiminnoissa.