Mitä tänään blogattaisiin? : hyvinvointiblogien sisällöt ja niiden luotettavuus tietolähteenä - Paloniemi, Jasmin (2017)
Tämän pro gradu –tutkielman tarkoitus oli selvittää, millaisia ravintoon ja fyysiseen harjoitteluun liittyviä teemoja hyvinvointiblogeista nousee esille ja minkälaisia blogin kirjoittajien eli bloggaajien antamat ohjeet ravinnosta ja harjoittelusta ovat suhteessa tämänhetkisiin suosituksiin ja kirjallisuuteen. Tutkimuksen aineisto koostui kolmen suositun bloggaajan kirjoittamista blogiteksteistä kuukauden ajalta (syyskuu 2015). Tutkimus on laadullinen tutkimus, jossa aineisto käsiteltiin sisällönanalyysillä. Analyysin tuloksia suhteutettiin annettuihin terveyssuosituksiin ja kirjallisuuteen tutkijan vertailun avulla. Tutkimuksen aineistosta löydettiin kolme pääluokkaa: asiantuntijuuspuhe, kilpailupuhe ja hyvinvointipuhe. Tutkimuksessa perehdyttiin tarkemmin asiantuntijuuspuheeseen, joka sisällönanalyysin avulla jaettiin vielä pienempiin alaluokkiin ravinnon ja harjoittelun suhteen. Ravintoon liittyviä alaluokkia muodostettiin neljä, jotka olivat 1) painonpudotus ja kehonmuokkaus, 2) terveellinen ravinto ja sen vaikutukset, 3) riittävä ravinto sekä 4) ravintolisät ja superfoodit. Treeniin liittyviä alaluokkia löytyi viisi, jotka olivat 1) kuntosaliharjoittelu, 2) lihaskuntoliikkeet, 3) lepo ja mielen hyvinvointi, 4) kehonhuolto ja 5) treenaamisen tulokset. Blogien sisältämät ohjeet ravinnosta ja harjoittelusta olivat pitkälti samoja alan kirjallisuuden sisältämien suositusten kanssa. Samankaltaisuutta ravinto-osiossa löytyi kaikista neljästä alaluokasta. Suurin yksittäinen eroavaisuus blogien ja suositusten välillä oli siinä, ettei blogeissa kirjoitettu satunnaisista herkuista ruokavaliossa. Kirjallisuuden mukaan herkut ja sattumat kuuluvat inhimillisenä tekijänä terveellisen ruokavalioon. Yhtäläisyyksiä treeni-osiossa löytyi kaikista viidestä alaluokasta. Blogeista kirjoitettiin paljon levosta ja mielen hyvinvoinnista, joihin liittyvät ohjeet olivat hyvin samantapaista aikaisemman kirjallisuuden kanssa. Tutkittuja, kolmea blogia voidaankin pitää suhteellisen asiantuntevina ja bloggaajien antamia neuvoja voidaan käyttää apuna treeniä ja ravintoa suunniteltaessa. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että ihmiset ovat yksilöitä, eivätkä yleiset neuvot ole kaikille sopivia ja bloggaajissa on suuria eroja, eivätkä kaikki bloggaajat ole samaa mieltä yleisten suositusten kanssa.