Epäjohtaminen : luovuuteen kannustavaa innovaatioteoriaa vai preussilaisen sotilasorganisaation tehtävätaktiikkaa - Kelhälä, Tero (2017)
Tämän tutkimuksen käytännöllisenä tarkoituksena oli lisätä ymmärrystä käsitteestä epäjohtaminen, jonka Janne Tienari ja Rebecca Piekkari lanseerasivat kansalliseen johtamisdiskurssiin vuonna 2011. Tutkimus toteutettiin käsitetutkimuksena. Tutkimustehtävänä oli analysoida, miten epäjohtamisen käsite voidaan asemoida johtamisen käsitteistössä ja mitä samankaltaisuuksia epäjohtamisella on preussilaiseen tehtävätaktiikkaan. Tutkimuksen aineisto koostui Tienari & Piekkarin kirjoittamasta Z ja epäjohtaminen –kirjasta sekä muiden kirjoittajien 39 artikkelista. Aineiston valinta tapahtui subjektiivisesti. Analyysin tuloksena löydettiin epäjohtamisesta ja tehtävätaktiikasta useita yhteneväisyyksiä. Molemmat korostivat toimintavapautta, annettujen resurssien tärkeyttä, vuorovaikutteisuutta, molemminpuolista luottamusta, tilannetajua, pluralismia, heterarkisuutta, ammattitaitoisuutta, oma-aloitteisuuden kannustamista ja alaisen itseluottamuksen vahvistamista. Tutkimuksessa osoitettiin, että epäjohtaminen on sen perimmäisessä tarkoituksessa tehtävälähtöistä johtamista ja se pitää sisällään useita transformationaaliselle johtamiselle tyypillisiä ominaispiirteitä. Tutkimuksen avaintuloksena todettiin, että preussilainen sotilasorganisaatio hallitsi tehtäväjohtamisen käytänteet jo 1800-luvun loppupuolella. Tutkimuksen teoreettisena päätelmänä todettiin, että käsitteenä epäjohtaminen on yksinomaan kansalliseen johtamisdiskurssiin liitetty innovaatioteoriapainotteinen, luojiensa esille nostama, kielikuva. Hermeneuttista tiedonintressiä toteuttavassa käsitetutkimuksessa tutkimuksen kohteen täydellinen ymmärtäminen on vähintäänkin kunnianhimoinen tehtävä. Tutkimuksen subjektiivisesti valittu aineisto on altis uusille tutkimuksille ja toisenlaisille tulkinnoille.