Superconducting tunnel junctions and nanorefrigeration using InAs nanowires - Mastomäki, Jaakko (2017)
Työssä selvitettiin menetelmää suprajohtavien kontaktien liittämiseksi ohuen eristekerroksen avulla vahvasti n-seostettuun puolijohtavaan InAs-nanolankaan. Lisäksi tutkittiin näin luotujen tunneliliitosten soveltamista nanolankojen elektronisen lämpötilan mittaukseen ja sen jäähdyttämiseen. Nanolangat oli kasvatettu epitaksiaalisesti kultananopartikkeleiden katalysoimina, ja suprajohtavat kontaktit valmistettiin niiden päälle käyttäen tavanomaisia mikrovalmistusmenetelmiä, elektronisuihkulitografiaa ja -höyrystystystä. Aluksi langan päälle höyrystettiin ohut kerros titaania ja paksumpi kerros alumiinimangaania, joka oksidoitiin in situ eristekerroksen luomiseksi, ja lopuksi lisättiin suprajohtava alumiinikerros.