Työmarkkinatuen aktivointi ja poistuminen työmarkkinoilta : havaintoja vuoden 2015 työmarkkinatuen rahoitusuudistuksesta - Kyrölä, Atte (2017)
Vuoden 2015 alusta työmarkkinatuen rahoitusjakoa muutettiin lisäämällä kuntien osuutta passiivituella olevien työttömien työmarkkinatukikuluista. Lakimuutoksen jälkeen yli 300 päivää työmarkkinatuella olleiden työmarkkinatukikuluista kunnat ovat vastanneet 50prosenttisesti ja yli 1000 päivää olleiden osalta 70-prosenttisesti. Valtio vastaa työmarkkinatuen kuluista kokonaisuudessaan, mikäli työtön osallistuu aktiivisiin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Tässä pro gradu -tutkielmassa arvioidaan vuoden 2015 rahoitusuudistuksen vaikutuksia työmarkkinatuen aktivointiasteeseen Difference-in-difference – menetelmällä. Lisäksi arvioidaan uudistuksen vaikutuksia työmarkkinatuelta poistumiseen instrumenttimuuttujamenetelmällä. Tämän tutkimuksen tulosten mukaan uudistus on vaikuttanut yli 300-päiväisten aktivointiin positiivisesti, mutta vastaavasta kausaalivaikutuksesta yli 1000-päiväisten kohdalla ei löydetä tukea. Uudistuksella vaikuttaisi myös olevan vaikutusta poistumaan työmarkkinatuelta yli 300 ja alle 1000 päivää työmarkkinatuella olleille. Instrumenttimuuttujamenetelmän tuloksiin on syytä kuitenkin suhtautua varauksella, eikä niiden perusteella pystytä varmuudella päättelemään uudistuksen työllisyysvaikutuksia.