Puiden juurierityksen estämisen vaikutus maaperään ja maaperäeläimiin - Salo, Niilo (2017)
Merkittävä osa kasvien yhteyttämästä hiilestä päätyy maan alle joko kasvibiomassana, symbionttisten sienten biomassana tai juurten erittäminä hiiliyhdisteinä. Maaperäeläimille ja mikrobeille juurista maahan erittyneet hiiliyhdisteet ovat tärkeä energianlähde. Puiden juurieritys vaikuttaa siten myös maaperän eliöyhteisön rakenteeseen ja sitä kautta mahdollisesti kaikkiin maaperän mikrobiologisiin prosesseihin. Tässä tutkimuksessa selvitettiin kuinka puiden juurierityksen estäminen vaikuttaa maaperäeläimien runsauteen sekä tiettyihin maaperän ominaisuuksiin. Tutkimusalueena oli suomalainen mäntymetsä, johon oli perustettu koealoja, joissa luonnollisia ravinne- ja energiavirtoja oli manipuloitu eristämällä koealat maaperään asetetuilla verkoilla. Näitä ns. trenching-käsittelyjä oli kaikkiaan kolme: 1) kontrollina toimivat koealat oli jätetty eristämättä ympäristöstä, 2) 50 μm silmäkoon verkko eristi koealat ympäröivästä maaperästä muilta paitsi sienijuurilta ja sienirihmalta sekä 3) 1 μm silmäkoon verkolla eristettyihin koealoihin eivät kasvien juuret, sienijuuret eivätkä sienirihmat päässeet koealan ympäriltä. Koealoilta kerättiin maaperäkairalla maanäytteitä kesällä ja syksyllä 2016, ja niistä eroteltiin maaperäeläimiä. Tutkimuskohteina olivat änkyrimadot (Enchytraeidae), sukkulamadot (Nematoda) sekä mikroniveljalkaiset (Arthropoda), esimerkiksi punkit (Acari) ja hyppyhäntäiset (Collembola). Koealoilta selvitettiin myös maaperän ominaisuuksista pH, kosteus ja orgaanisen aineen määrä. Änkyri- ja sukkulamatojen sekä mikroniveljalkaisten runsaudessa ei ollut eroja käsittelyjen välillä, mutta änkyrimatoja ja eräitä mikroniveljalkaisia oli syksyllä enemmän. Koealat oli eristetty ympäröivästä maaperästä 3 vuotta ennen maaperänäytteiden ottamista, joten koealojen pintakasvillisuus oli mahdollisesti kompensoinut puiden juurien erittämän hiilisyötteen, ja koealoille jääneet puiden juuret olivat hajotessaan tuottaneet maaperäeläimille ravintoresurssin, joka vaikutti maaperäeläinten runsauteen.