Tupakointitottumusten jatkuvuus ja muutokset varhaisaikuisuudesta keski-ikään sekä niiden yhteys elämäntapahtumiin - Miettinen, Leena (2017)
TIIVISTELMÄ Miettinen, L. (2017). Tupakointitottumusten jatkuvuus ja muutokset aikuisuudesta keski-ikään sekä niiden yhteys elämäntapahtumiin. Liikuntatieteellinen tiedekunta. Jyväskylän yliopisto, Gerontologian ja kansanterveyden pro gradu -tutkielma. 39s. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää onko tupakointitottumuksilla jatkuvuutta var-haisaikuisuudesta keski-ikään. Lisäksi selvitettiin elämäntapahtumien yhteyttä tupakointiin ja tupakoinnin muutoksiin. Tutkimuksen aineistona käytettiin JYLS (The Jyväskylä Longitudinal Study of Personality and Social Development) -pitkittäistutkimuksen aineistosta tutkittavilta 27, 36, 50 vuoden ikäisenä kerättyjä tietoja (N = 369-271). Tupakointitiedot oli koottu tutkitta-vilta postikyselyllä ja niitä oli täydennetty haastattelun yhteydessä. Elämäntapahtumia koskevat tiedot oli kerätty Elämänhistorian kalenterin avulla haastattelun yhteydessä tutkittavien ollessa 42 ja 50 vuoden ikäisiä. Analyysimenetelmänä käytettiin ristiintaulukointia. tupakoinnin muu-tosten merkitsevyyden testaamiseen käytettiin kahden riippuvan otoksen McNemarin testiä. Tupakoinnin ja elämäntapahtumien keskinäisten yhteyksien merkitsevyyttä testattiin Pearsonin χ²- testillä. Tupakointitottumusten havaittiin pysyvän samanlaisina varhaisaikuisuudesta keski-ikään lähes neljällä viidesosalla tutkituista. Tupakoinnissa oli myös tilastollisesti merkitseviä muutoksia 23 vuoden seurannan aikana. Noin joka viidennellä tupakointi väheni. Tupakoinnin 42–50 ikävuoden välillä lopettaneiden määrä oli lähes kolminkertainen samalla aikavälillä tu-pakoinnin aloittaneiden määrään verrattuna. Elämäntapahtumista ainoastaan parisuhteesta eroamisen havaittiin olevan yhteydessä tupakointiin. Ensimmäinen koettu ero oli yhteydessä sekä miesten runsaampaan tupakointiin että tupakoinnin lisääntymiseen 27–36 ikävuoden vä-lillä. Tämän tutkimuksen perusteella elämäntapahtumilla ei näyttäisi olevan yhteyttä varhaisaikui-suuden ja keski-iän välillä tapahtuviin pysyviin tupakoinnin muutoksiin. Avainsanat: tupakointi, jatkuvuus, elämäntapahtumat