Viittomantunnistuksen automaattisuuden mittaaminen Stroopin testillä suomalaisessa viittomakielessä - Lapakko, Minna (2017)
Tämä pro gradu -tutkimus tarkastelee viittomantunnistuksen automaattisuutta suomalaisessa viit- tomakielessä. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten varhainen viittomakielen omaksu- minen ja kuulostatus vaikuttavat viittomantunnistuksen automaattisuuteen. Tutkimuksessa verra- taan kolmea ryhmää, jotka eroavat toisistaan sekä kuulostatuksiltaan että viittomakielen omaksu- misen ajankohdiltaan. Tutkimusmenetelmänä käytetään Stroopin testiä, joka on laajalti käytössä oleva toiminnanohjauksen testi. Tutkimusta varten testistä laadittiin versio suomalaiselle viitto- makielelle. Testissä ärsykkeinä ovat väriviittomat, jotka on testivideolla värjätty viittoman mer- kityksen kanssa yhdenmukaisella tai ristiriitaisella värillä. Tehtävissä mitataan värin nimeämi- seen kuluvaa reaktioaikaa. Mitä enemmän automaattinen viittomantunnistus häiritsee värin ni- meämistä, sitä automaattisempaa viittomantunnistuksen katsotaan olevan. Tutkimuksessa käytetään kokeellista tutkimusmenetelmää, sillä sitä pidetään yleisesti parhaana menetelmänä syy-seuraus -suhteiden selvittämiseen. Tutkimuksen aineiston muodostaa kahdek- salta koehenkilöltä videoitu vastausmateriaali, josta on laskettu reaktioajat. Tuloksista havaittiin, että viittomantunnistus oli automaattisin kuulevien varhaisten viittojien ryhmässä. Reaktioaikojen tilastollisessa analyysissa ei kuitenkaan havaittu merkitseviä eroja ryhmien välillä. Kyseessä on esitutkimus, jonka tarkoituksena on alustavasti testata valittua tutkimusmenetelmää ja tutkimusasetelman toimivuutta. Työn päällimmäisenä tavoitteena on tarjota vahva teoreettinen ja alustava empiirinen viitekehys jatkotutkimukselle. Työn pääpaino on siten teorioiden tarkaste- lussa ja tutkimusmenetelmän toimivuuden arvioinnissa. Koska kyseessä on esitutkimus, tutki- mustulokset tarjoavat runsaasti jatkotutkimusmahdollisuuksia.