Measuring the non-linear hydrodynamic response of higher flow harmonics in Pb-Pb at sqrt(s_NN)=2.76 TeV - Parkkila, Jasper (2017)
Ultrarelativistisissa raskasionitörmäyksissä syntyvän kvarkki-gluoniplasman (QGP) dynamiikkaa on relativistisella hydrodynamiikalla kuvattu erittäin vakuuttavasti. Teorian vapaa parametri, keskimääräinen viskositeetti-entropiasuhde, on kuitenkin vielä tarkasti määrittämättä. Alustamalla törmäyksen alkutila teoreettisesti sekä soveltamalla relativistista hydrodynamiikkaa QGP:n evoluution mallintamiseen, saadaan viskositeettia tarkastelemalla käsitys QGP:n rakennesosien välisten vuorovaikutusten vahvuuksista, minkä lisäksi voidaan ymmärtää plasman evoluutioon vaikuttavia tekijöitä.