Ponnistelujen ja palkkioiden epäsuhdan sekä ylisitoutuneisuuden yhteys työn intohimoon - Mäkinen, Taija; Pirttiaho, Anna (2017)
Tutkimuksen tarkoituksena oli lisätä tietoa työssä ilmenevien ponnistelujen ja palkkioiden epäsuhdan sekä ylisitoutuneisuuden yhteyksistä kahteen erilaiseen työn intohimoon: harmoniseen ja pakonomaiseen. Tutkimus kohdistui 270 suomalaiseen toimihenkilöön. Tutkittavista 220 oli miehiä (81.5%) ja tutkittavien keski-ikä oli 42 vuotta (kh 3.3, vaihteluväli 34—47). Hierarkkisen lineaarisen regressioanalyysin tulokset osoittivat, että ponnistelujen ja palkkioiden epäsuhta selitti korkeaa harmonista työn intohimoa. Ylisitoutuneisuus selitti vähäistä harmonista työn intohimoa ja korkeaa pakonomaista työn intohimoa. Ylisitoutuneisuus ei muuntanut ponnistelujen ja palkkioiden epäsuhdan yhteyttä kumpaankaan intohimon puoleen. Tutkimustulokset osoittivat, että vaikka ponnistelujen ja palkkioiden epäsuhta aiheuttaa stressiä työntekijöille, se ei vaikuta kielteisesti työn harmoniseen intohimoon. Sen sijaan työntekijöiden ylisitoutuneisuus on riskitekijä työn intohimolle ja sitä kautta työhyvinvoinnille. Ylisitoutuneisuuden ehkäisemiseen on jatkossa hyvä kiinnittää enemmän huomiota organisaatiotasolla esimerkiksi säännöllisillä kehityskeskusteluilla sekä työntekijöiden kokemuksia kartoittavilla kyselyillä.