Tornionlaakson ITE-taiteen olemus : piirteitä mereltä tunturiin - Eskola, Juha (2017)
Pro gradu -tutkielmani käsittelee Tornionlaakson Itse Tehtyä Elämää, joka korostaa jokaisen oikeutta ja mahdollisuutta luovuuteen. Ihmisellä on halu ilmaista itseään kuvin ja sanoin, se on synnynnäistä. Nykykansantaide on tekijän elinympäristöön ja kokemuksiin sitoutuvaa taidetta, jossa korostuu esteettisiä arvoja korostava elämisen tapa. Taide perustuu yksiöllisyyteen ja omaperäiseen luovuuteen, töissä ilmenee kätevyyttä ja kekseliäisyyttä. Teokset usein tehdään taidemaailman käytännöistä poikkeavalla tavalla ja erilaisella tekniikalla. Nykykansantaide tapahtuu tekijöiden omassa elinympäristössä ja sen ehdoilla. Teokset puhuvat henkilökohtaisesta elämänkokemuksesta ja suhteesta kulttuuriympäristöön. ITE-taiteen tekemisessä on kysymys hyvän elämän etsimisestä. ITE-taiteessa korostuu elämän keveys tai tuskallisuus. Teoksissa on läsnä yksittäisen ihmisen olemisen kokemus aineellisuudesta, epätoivo ja huoli elämän katoavaisuudesta sekä henkilökohtainen sitoutuminen omaan elämänkatsomuksen. ITE-taiteessa on eksistentiaalisen ajattelun kautta suhde maailmaan. Taiteen tekeminen heijastaa ihmisen itse rakentamaa jokapäiväistä maailmassa olemista. ITE-taide on yksilöiden elämismaailma, ihmisen koettu ja eletty maailma, joka saa yksilön toiminnan ja tulkintojen kautta merkityksiä. Elämismaailma rakentuu subjektiivisesti loogiseksi järjestelmäksi, jolloin maisemassa havaitaan esteettiset ja symboliset arvot. Ihmisen ja ympäristön välistä suhdetta vahvistavat arjen elämismaailman kokemusten lisäksi kulttuurin tuottama tilallisuus, jossa kohtaavat subjektiivinen elämismaailma ja ympäristöön liitetyt mielikuvat. Ihmisten elämismaailma on tuttu, jatkuvasti läsnä oleva ja aistein havaittu, mutta silti lähes huomaamattomaksi jäävä ympäristö eli maailma sellaisena, millaisena ihminen sen päivittäin kohtaa. Elämismaailman paikat ovat piiloutuvia, jolloin paikka määrittyy arkisten kokemusten kautta ja viittaa rutiinin leimaamaan todellisuuteen. Kulttuuriympäristön havaitseminen on kaikkien aistien yhteistulosta. ITE-taiteilijat ovat kuvanneet omissa teoksissaan käsitystä elämismaailmasta ja ympäristöstä sekä suhdetta koko muuhun maailmaan.