Digitalisaation luomat mahdollisuudet : ohjelmistoyritysten näkemyksiä tarvittavista kyvykkyyksistä - Koski, Tommi (2017)
Tutkimuksessa selvitettiin, mitä digitalisaatio-ilmiöllä tarkoitetaan ja minkälaisia kyvykkyyksiä organisaatiot tarvitsevat siinä menestyäkseen. Tutkimuksen lähtökohtana ja tarkoituksena oli selvittää, minkälaisia erilaisia tietoja, taitoja, osaamista ja kilpailukykyä tuottavia tekijöitä eli kyvykkyyksiä nykypäivän ohjelmistoyritykset tarvitsevat, jotta ne voivat menestyä kilpailijoitaan paremmin nyky-yhteiskunnan digitaalisessa liiketoimintaympäristössä. Tutkimuksen kohteena oli digitalisaatio ja näkökulmana sen tarkasteluun kyvykkyydet. Tutkimuskysymys oli täten: mitä digitalisaatio on, mitä mahdollisuuksia se tuo ja mitkä ovat merkittävimmät tarvittavat digitaaliset kyvykkyydet? Kvalitatiivisen tutkimuksen aineisto kerättiin puolistrukturoitujen teemahaastatteluiden kautta ja se analysoitiin teemoittelun avulla. Tutkimusaineisto koostui 13 suomalaisesta kehittämis- ja innovaatiokeskus Tekesin ”Nuoret innovatiiviset yritykset” –ohjelmaan kuuluvasta ohjelmistoyrityksestä. Näistä yrityksistä tutkimukseen haastateltiin yrityksen toimitusjohtaja (CEO), tai teknologiajohtaja (CTO). Haastatteluiden tulokset osoittavat, että digitalisaatio tunnistettiin tutkimuksessa ilmiöksi, joka toisaalta mahdollistaa uudenlaisia toimintatapoja, mutta myös vaikuttaa muutosvoimana yritysten kohtaamiin haasteisiin, osaamistarpeisiin, sekä siihen miten ohjelmistoyritykset voivat erottua kilpailijoistaan, sekä tuottaa tuotteensa ja palvelunsa. Digitalisaation muutoksen katsottiin vaikuttavan erityisesti asiakaskäyttäytymiseen, liiketoimintamalleihin sekä prosesseihin. Tärkeimmiksi digitaalisiksi kyvykkyyksiksi tutkimuksessa löydettiin erinomainen asiakaskokemus, teknologinen kyvykkyys, asiakasprosessien tehokkuus, sekä digitalisaation rooli eri asioiden mahdollistajana. Tutkimustulokset osoittavat myös, että digitalisaatiossa onnistuneiden yritysten saavuttama hyöty perustuu kasvuun, kustannustehokkuuteen, helppokäyttöisyyteen sekä uudenlaiseen asiakaskokemukseen. Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että digitalisaatio ilmiönä antaa yrityksille mahdollisuuksia luoda disruptiivisiä liiketoimintalogiikoita ja -toimintamalleja. Johtopäätöksenä esitetään, että digitaalisuutta ja erilaisia digitaaliteknologioita parhaiten toiminnassaan käyttävät toimijat voivat saada merkittävää kilpailuetua.